Dr. Bene Gábor írásai Történelmi megemlékezés Történetek

Vérrel írt üzenet

November 4. a magyar történelem egyik legsötétebb napja. Ezt talán nem kell tudatosítani az én korosztályomnak, de az ifjúság számára szükséges ennek dokumentálása is.

A Pesti Srácok közül sokan, ugyanis valóban a hazáért haltak meg,  s ezt ma már nehéz átérezni azoknak, akik állandóan csak azt hallják, hogy a fizetések mennyivel magasabbak nyugaton, s így el kell hagyni a hazát.

Pedig ma csak hősi életet kellene élni itthon, helyt állni a nemzetszervezés frontján és nem fegyverrel a kézben, vagy „hadifogolynént” halni hősi halált. Talán ez a kis írás, valamit változtatni tud a mai pénz-hipnózison, s felhívja a figyelmét az olvasóknak arra, hogy voltak, akik nem tudtak a haza nélkül élni, s ezért fogva fegyvert, inkább meghaltak, semmint hagyják a hazát elveszni!

(BG)

A Tiszából fogták ki a vérrel írt levelet

A zentai Bulatović Gábor mindössze 11 éves volt, amikor megtalálta a palackba zárt üzenetet

Homolya Horváth Ágnes

  1. november 4., 15:24
Bulatović Gábor: Nem tudtuk mi, hogy ilyen fontos dolgot találtunk (Homolya Horváth Ágnes felvétele)
  1. május 25-én Bulatović Gábor zentai, hatodik osztályos általános iskolás tanuló egy üvegpalackot fogott ki a Tiszából a csókai oldalon. Az üvegben egy 10,2×13,6 centiméteres papírdarab volt, rajta a következő szöveg:

1956. XI. 15.

Magyarok! Segítség!

Az oroszok nemsokára ki fognak végezni és társaimat is, mert Magyarok vagyunk. Itt a Tisza Partján. Harcolunk a szabad Magyarországért! HAZÁÉRT! Míg elmentek megírtam ezt. Vizesüvegembe tettem. Kifogyott a töltőtollam. Segítség! Véremmel írok! Csongrádtól 3 km északra a füzesben Magyarok! Szabadítsatok ki.

A segélykérő levél

A levélről, mint a zentaiak egyetlen ötvenhatos ereklyéjéről, már írtunk korábban is. A papírlapról, mely a zentai Városi Múzeumba került, Pejin Attila, a múzeum vezetője elmondta, hogy egy dobozban elraktározva, sok más tárgyhoz, dokumentumhoz hasonlóan arra várt, hogy egyszer majd valamilyen formában a közönség elé kerüljön, és ez meg is történt, az 1956-os események ötvenedik évfordulójakor, 2006-ban. Akkor ő az Új Képben publikált mindent, amit tudni lehet a vérrel írott levélről, tíz évvel később pedig a szegedi Móra Ferenc Múzeum kölcsön kérte a levelet, és egy évre rá a szegedi nagyközönség a múzeum aulájában meg is tekinthette azt, majd tavaly októberben a zentai városháza oszlopcsarnokában is kiállították… (folytatás a cikkben)

A cikk forrása ITT olvasható!

NEEM Nemzetegyesítő Mozgalom

Vélemény, hozzászólás?