Dr. Bene Gábor írásai Gondolatok

Vakcina emlékeztető és halálozás a Covid-19 miatt

Egyre nagyobb a káosz a valódi tudósok és a pénzpórázra vett középszerű, vagy a megfizetett és megfélemlített egészségügyi felső-vezetés nyilatkozati között! A súlyos akut légúti szindróma (Covid delta) variánsának megjelenése és a Pfizer–BioNTech vakcina hatékonyságának csökkenése ( vagy pontosan annak a negatív hatékonyságának az eredményeképpen) az idő múlásával a 2019-es koronavírus-betegség (Covid-19) eseteinek újjáéledéséhez vezetett a korábban beoltottak esetében. De hogyan lehetséges ez?

  1. július 30-án az izraeli egészségügyminisztérium jóváhagyta egy harmadik adag vakcina alkalmazását, hogy megbirkózzanak ezzel a covid újjáéledéssel, ám az eredményt el kell titkolni, mert továbbra is szükség mutatkozik olyan bizonyítékokra az emlékeztető vakcinák jótékony hatásáról, ami a Covid-19 okozta halálozás csökkentésére mutatna.

Adatokat kaptunk a Clalit Health Services minden olyan tagjáról, akik 50 éves vagy idősebbek voltak a vizsgálat kezdetén, és legalább 5 hónappal korábban két adag vakcinát kaptak. A Covid-19 okozta mortalitás mintha emelkedne azon résztvevők körében, akik a vizsgálati időszak során emlékeztető oltást kaptak (erősítő csoport), mert összehasonlították az emlékeztetőt nem kapó résztvevőkkel, vagyis a nem emlékeztető csoporttal).

 Viszont Cox-féle arányos-hazard regressziós modellt használtak időfüggő kovariánsokkal az emlékeztető státusz és a Covid-19 okozta halálozás összefüggésének becslésére, a szociodemográfiai tényezők és az együttélő körülmények figyelembevételével.                                                                                                            EREDMÉNYEK

Összesen 843 208 résztvevő felelt meg a jogosultsági feltételeknek, közülük 758 118 (90%) kapott emlékeztetőt az 54 napos vizsgálati időszak alatt. A Covid-19 miatti halálozás az emlékeztető csoportban 65 résztvevőnél (100 000 fő/nap 0,16), a nem emlékeztető csoportban 137 résztvevőnél (2,98/100 000 fő/nap) történt. A Covid-19 miatti halálozás korrigált kockázati aránya az emlékeztető csoportban a nem emlékeztető csoporthoz képest 0,10 volt (95%-os konfidencia intervallum, 0,07-0,14; P<0,001).

KÖVETKEZTETÉSEK

Azoknál a résztvevőknél, akik legalább 5 hónappal a második adag után emlékeztető oltást kaptak, 90%-kal alacsonyabb volt a Covid-19 okozta halálozás, mint azoknál, akik nem kaptak emlékeztető oltást. (Ez a hivatalos statisztika!)

ABNT162b2 hírvivő RNS vakcina (Pfizer–BioNTech) és más, a súlyos akut légúti szindróma koronavírus 2 (SARS-CoV-2) elleni vakcinák bevetése a 2019-es koronavírus-betegség (Covid-19) miatti halálozás jelentős csökkenését eredményezte.  Izrael gyorsan bevetette a vakcinákat, és ennek megfelelően a Covid-19 terjedése 2021. januárjában a napi 1 millió főre jutó közel 1000 esetről júniusában jelentősen esett vissza.  Azonban a delta variáns megjelenése a és a vakcina idővel (furcsa módon) lecsökkent hatékonysága a Covid-19 esetek újbóli megjelenéséhez vezetett Izraelben és más, korán beoltott populációkban, például az Egyesült Államok egészségügyi dolgozóiban. 2021 augusztusára a legmagasabb átoltottsági arány ellenére Izraelben volt a legmagasabb a Covid-19 előfordulása világszerte. 2021. július 30-án az izraeli egészségügyi minisztérium jóváhagyta a vakcina (BNT162b2) harmadik adagjának újabb (vagyis emlékeztető ) alkalmazását. Az emlékeztető oltást eredetileg 60 éves vagy annál idősebb személyeknél javasolták, akik legalább 5 hónappal korábban kaptak egy második adagot. Két héttel később a jogosultsági korhatárt 50 évre csökkentették. Ezt a helyi hatósági jóváhagyást annak ellenére adták meg, hogy nem álltak rendelkezésre szilárd bizonyítékok a hatékonyságra, valamint az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság és az Európai Gyógyszerügynökség hatósági jóváhagyásának a hiányában.

A globális vita pedig tovább folyik a Covid-19 vakcina emlékeztető oltások jóváhagyásáról, s félő, hogy a Big Pharma gyógyszerlobbistái fognak dönteni!

Dr. Bene Gábor

A szerző a Nemzetegyesítő Mozgalom egyik szimpatizánsa  

Vélemény, hozzászólás?