COVID-19 Gondolatok

Szándékos pánikkeltés? (Közel egy éves, de alapos körbejárása a magyar helyzetnek!) Mit kellene tenni, már MOST – Néhány gondolat Péter Róbert válaszára

 

I, A TESZTELÉSEKRŐL

https://medium.com/@szofimolnar/koronav%C3%ADrus-mi%C3%A9rt-kell-azonnal-tenn%C3%BCnk-valamit-8d74091a7b21

1, A tesztek nem validáltak. Innentől fogva a statisztikusoknak ezt figyelembe kell venni, tehát tegyenek kísérletet arra, mennyi a hamis pozitív és hamis negatív eredmény.

A mai hisztériás hangulatban kicsi a valószínűsége a hamis negatív teszteredménynek. Teljesen más a helyzet a hamis pozitív eredményekkel.

Ez a honlap 59 %-os pontosságról beszél.

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_igy_mukodik_a_pcr-teszt/20200228113439

A linkelt kínai tanulmánynak az angol nyelvű (utána fordítás!) összefoglalása a következőt mondja:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/32133832/

 Full text

[Potential false-positive rate among the ‘asymptomatic infected individuals’ in close contacts of COVID-19 patients].

Zhuang GH, et al. Zhonghua Liu Xing Bing Xue Za Zhi. 2020.

Show full citation

Abstract

OBJECTIVE: As the prevention and control of COVID-19continues to advance, the active nucleic acid test screening in the close contacts of the patients has been carrying out in many parts of China. However, the false-positive rate of positive results in the screening has not been reported up to now. But to clearify the false-positive rate during screening is important in COVID-19 control and prevention.

METHODS: Point values and reasonable ranges of the indicators which impact the false-positive rate of positive results were estimated based on the information available to us at present. The false-positive rate of positive results in the active screening was deduced, and univariate and multivariate-probabilistic sensitivity analyses were performed to understand the robustness of the findings.

RESULTS: When the infection rate of the close contacts and the sensitivity and specificity of reported results were taken as the point estimates, the positive predictive value of the active screening was only 19.67%, in contrast, the false-positive rate of positive results was 80.33%. The multivariate-probabilistic sensitivity analysis results supported the base-case findings, with a 75% probability for the false-positive rate of positive results over 47%.

CONCLUSIONS: In the close contacts of COVID-19 patients, nearly half or even more of the ‘asymptomatic infected individuals’ reported in the active nucleic acid test screening might be false positives.

Google-ra és szerény angol nyelvtudásomra támaszkodó fordításom:

Ahogy halad előre a COVID19 megelőzése és ellenőrzése, Kína sok részében elvégezték a páciensek hozzátartozóiban az aktív DNS-vizsgálatokat.

De ezidáig nem foglalkoztak avval, mekkora a hamis pozitív eredmények aránya a pozitív teszteredményekhez viszonyítva. Pedig az ellenőrzésben és megelőzésben nagyon fontos volna, hogy erről tudomásunk legyen.

A hamis pozitív arányt befolyásoló pontértékeket és elfogadható spektrumokat a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján becsültük meg. A hamis pozitív arányt abból vezettük le, hogy az érzékenységre vonatkozó egyváltozós és többváltozós valószínűség-számításokat végeztünk, hogy megértsük az eredmények stabilitását.

Ha a közeli hozzátartozók fertőzési arányát és a jelentett esetek szenzitivitását és specifikusságát pontérték becslésnek tekintettük, az aktív vizsgálatok várható pozitív értéke csak 19.67 % volt. Evvel szemben a pozitív eredmények 80,33 %-a hamis pozitív eredmény volt.

Az érzékenységre vonatkozó többváltozós valószínűség-számítások alátámasztották az alapeseti eredményeket, melyek szerint 75 %-os volt annak a valószínűsége, hogy a több mint 47 % pozitív eredmény hamis pozitív eredmény.

Következtetések:

A COVID-19 páciensek környezetében szimptómák nélkül fertőzöttnek mért egyedeknek legalább a fele hamis pozitív eredmény.

Hitelesnek tekinthető-e a kínai forrás? Ebben az esetben igen.

Ugyanis a 80 %-os hamis pozitív eredményt alátámasztja a magyar egészségügy tájékoztatása:

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-fertozottek-nagyjabol-80-szazaleka-specialis-kezeles-nelkul-felepul-7868873/

A speciális kezelés nélkül felépül – annak körülírása, hogy 80 %-nál semmiféle koronafertőzése nem volt.

Meglepően egyezik evvel egy német adat:

Mittlerweile ist klar: Bei uns hat ein Großteil der Erkrankten (etwa 80 Prozent) lediglich milde Erkältungssymptome – oder gar keine. Bei 20 Prozent aber verläuft die Krankheit schwer. Die besondere Risikogruppe sind ältere Patienten und Menschen mit Vorerkrankungen.
https://www.quarks.de/gesundheit/medizin/corona-virus-das-wissen-wir/

Időközben világos: a német koronavírus fertőzöttek 80 %-ánál vagy nagyon enyhe szimptómákkal zajlik le a betegség, vagy teljesen szimptómák nélkül.

A rizikócsoport az idősebbek, főleg, ha egyéb betegégben is szenvednek.

A kulcsszó: egyéb betegségben is szenvednek. Ez a koronahisztéria alfája és omegája. Akik egyébként is súlyos betegek, arra rávarrják a koronát is.

Na most: Ha a piaci kofa 3 kg krumpli helyett 2 kg 90 dkg-t ad, joggal reklamálunk.

Ha a benzinkutas 50 liter helyett 49,5 l-t ad, akkor akár börtönbe is kerülhet.

És akkor egy ország megbénítását eldöntő tesztnél megengedünk jó esetben 59, rosszabb esetben 80 %-os tévesztést?

2, Hol tesztelnek, kit tesztelnek? Magyarországon és Németországban nem lehet közembernek teszteltetnie magát. De mondjuk ez a helyzet az egész világban, kivéve az 1-2 %-ot kitevő gazdagokat, híres embereket, politikusokat.
a, Magyarországon azt tesztelik, akik valami gyanús országból jöttek ide vagy haza, és szimptómákat mutatnak (láz, köhögés). Aztán, ha pozitív náluk a teszt, akkor környezetét is tesztelik.

b, kórházakban, klinikákon, tehát valamilyen szimptómákat felmutató beteg embereket.

Amiből egyenesen következik: Ezek az eredményeknek semmit nem mondnak arról, mekkora a fertőzöttség és annak növekedése a lakosság körében.

3, Mennyire specifikusak a tesztek?
Mellékelt wikipédia honlap szerint (https://de.wikipedia.org/wiki/Coronaviridae) ha jól számolom, 24 fajta béta-koronavírusról van tudomásunk. Ezek közül az egyik a SARS-CoV-2.

Itt lévő orvosaink nyilván meg tudják mondani, helyes-e a Wikipédia vonatkozó megállapítása. Én, mint nem orvos, elsőre azt mondom, igen. Ja, és el ne felejtsem, ez, hogy béta-koronavírusok, ez egy ága a Orthocoronavirinae nevű alcsaládnak az alfa-koronavírusok, delta-koronavírusok, és gamma-koronavírusok mellett. Az Orthocoronavirinae alcsalád pedig a koronavírusok családjába tartozik, egy másik alcsalád Letovirinae mellett. Amelynek szintén több ága van. Tudjuk követni?

Hány koronavírus van, és hány mutatható ki az influenzás emberben? Ezekre tesztelt az orvostudomány? Persze, hogy nem. Ami megint csak azt mondatja velem: ez minden, csak nem tudomány. Mesterséges pánikkeltés. Aminek okairól vitatkozhatunk, fölállíthatunk elméleteket, de a mesterséges pánikkeltés tényt ne vitassuk.

Vagy azt mondja a tudomány, hogy a tesztek nem a SARS-CoV-2-ra specifikusak, hanem en bloc a béta-koronavírusokra? Vagy en bloc a koronavírusokra? Akkor viszont mi jogon nevezzük ki bűnbaknak a SARS-Cov-2-t?

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy tudomásom szerint két fajta módszer van a vírusok kimutatására. Az egyik a RT-PCR. Mit jelent az, hogy RT-PCR?

A reverz transzkriptáz (RT) olyan enzim, amely RNS-szálról képes komplementer, kiegészítő DNS-t készíteni. A DNS-ről való RNS-átírás folyamat neve transzkripció, ezért ennek fordítottját reverz transzkripciónak hívják.

Transzkripciópolimeráz-láncreakció

A módszert Kary Mullis fejlesztette ki, ezért 1993-ban Nobel-díjat kapott. Lényege: Akármilyen kis mennyiségű DNS tetszőleges sokszorozása. És minél tovább tart a sokszorozás (minél többször duplázom meg a DNS-ek számát), annál nagyobb az esélye, hogy elérek egy bizonyos kimutatási határt, illetve természetesen annál nagyobb a hiba lehetősége is. Magyarul: sokszorozás nélkül senkinél nem mutatható ki, nagyon sok ciklus után pedig mindenkinél. A módszert vírusok kimutatására maga Mullis is alkalmatlannak tartotta.

Prof. Isabella Eckerle, infektológus, a Genfi Egyetem Vírusbetegségek központjának vezetője: A PCR-teszt csak genetikai anyagot mutat ki. Semmit nem mond arról, hogy ezek aktív, anyagok, tehát élő, fertőző vírusok-e.

Linkek a RT-PCR teszt alkalmatlanságáról:

https://www.dw.com/de/wie-funktioniert-der-coronavirus-schnelltest/a-52612099
– https://www.scmp.com/tech/science-research/article/3049858/race-diagnose-treat-coronavirus-patients-constrained-shortage
– https://www.bbc.com/news/health-51491763
– https://www.doccheck.com/de/detail/articles/25636-sars-cov-2-test-mit-tuecken

Továbbá:

Higgyük el egy pillanatig tézisemet, a szándékos pánikkeltést. A hisztéria kitervelői természetesen vizsgálták, mi az a sokszorozási ciklus, ami után az emberek egy része pozitívan, másik része negatívan reagál. Aztán a használati utasításba beleírták, 37-szer kell sokszorozni. a DNS-mintát.

Az ellenanyag vizsgálatot, amelyről 30 éve szuggerálják, hogy megbízható módszer, most ugyanaz az orvostársadalom veti el, mint megbízhatatlan módszert. Egyébként tényleg az. Csakúgy, mint az RT-PCR.

Hát ennyit a módszerek tudományosságáról, megbízhatóságáról.

II. MORTALITÁS

Kedves Róbert, idézed Duda Ernő virológust
„Influenzában most már azért csak félmillió ember hal meg évente, mert az idősek az elmúlt években már átestek egy-két influenzán és védettek lettek, így már csak a fiatalabb korosztályt fenyegeti az újabb vírustámadás, de egy betegséget szándékosan szabadjára engedni biztosan nem járható út, hiszen abba az idősek szinte mindannyian belehalnának.”

Nos, itt részemről szó sincs a betegség szándékos szabadjára engedéséről. Tehát a mai hisztériától függetlenül helyesnek tartom, ha betegen nem megyünk idős, egyéb betegségben szenvedő emberek közelébe, ha zsebkendőbe tüsszentünk, kezet mosunk. Ez így volt eddig is. Viszont a gazdaságot tönkretenni??? Minden alap nélkül??

Ugyanez a Duda Ernő a következőket is mondja:

Ami a halálos áldozatok arányát illeti, a veszettség száz százalékos, a fekete himlő közel 30 százalékos arányával áll szemben a szezonális influenza 0,1, valamint az új vírus 2-3 százalékkal.

https://szeged.hu/hirek/33621/szegedi-virologus-professzor-rengeteg-virussal-elunk-egyutt-de-attol-felunk-amit-meg-nem-ismerunk

Professzor úr itt feltehetően külföldi statisztikai adatokra hivatkozik, amelyekről az I. pontban idézettek alapján csak azt mondhatjuk: hulladék.

De ugyanez a Duda Ernő mondja azt is: Mivel ez egy teljesen új vírus, szinte alig tudunk még valamit róla.

Nem hogy nulla tudásunk mellett nem szabadna ilyen iszonyatos horderejű lépéseket megtenni???

És: ” Öt üveg Bailey’s-be fogadtam, hogy április 10-ig nem lesz tízezer magyar beteg.” Persze ez csak érdekesség, nem tudományos érv.

Miután látjuk, hogy a tesztekre egy szót lehet csak mondani, megbízhatatlanok, sok értelme nincs a SARS-COV-2 veszélyességről beszélni. Ha reálisan akarom a helyzetet megítélni: Itt Magyarországon egy fantom van, amelyet valakik foggal-körömmel be akarnak bizonyítani. Nem gondolják át az illetők beláthatatlan következményeket? Gondoljunk már arra, hogy csak az egészséges gazdaságnak van pénze lélegeztetőgépek, CT-k vásárlására, ás egyáltalán, színvonalas egészségügy fenntartására.

De térjünk vissza a mortalitáshoz. Talán pontosabb képet kapunk, ha vizsgáljuk a légúti megbetegedések arányát összevetve az elmúlt évek adataival.

Az idézett pánikkeltő honlap obskurus, egyetlen egy célt, a pánikkeltést, riogatást szolgáló görbéit (jaj, mi lesz itt nemsokára!) nem tudom másként ítélni, mint hulladék. Nézzük meg a tényleges, valós statisztikákat az https://www.euromomo.eu/ honlap alapján. Lásd: pooled-number.png

Tessék? Volt valami? Ezek után veszi bárki a bátorságot, hogy egy 10 milliós népet, illetve egész Európára vetítve 500 millió embert karanténba zárjon, megfossza munkától, jövedelemtől? Amelynek, mint mondtam, az egyik következménye, hogy nem lesz pénz az egészségügy fenntartására.

Szintén nagyon jó, hogy Barabási Albert-László, a világhírű fizikus és hálózatkutató megszólal közegészségügyi kérdésekben:

“Sokan továbbra is azzal áltatják magukat, hogy egy ártalmatlan influenza vírussal állunk szemben, amely veszélytelen sokunk számára, hisz elkerüli a fiatalokat, és különösen a gyerekeket. Ez így nem igaz – a koronavírus az influenzánál gyorsabban terjed, és nem találkozik immunitással. Mire az influenza ősszel eléri Európát, a lakosság számottevő százaléka már be van oltva ellene, így nehezebben tud terjedni. A koronavírus akadály nélkül fertőz, és nagyobb százalékban okoz halált az idősek és betegek körében.”

Tesséék???

Barabási vagy nem tudja, mennyire megbízhatatlanok a tesztek, 80 % hamis pozitív eredmény, és akkor olyanról beszél, amiről fogalma sincs, vagy ha tudja, akkor tudatosan félrevezet. Az is új nekem, hogy az influenza ősszel éri el Európát. Tessék mondani, Kínának privilégiuma van az influenza gyártására?

Mikor gyártják? Minden év elején, aztán őszre ideér? Na ne. Mit jelent továbbá az, hogy a lakosság számottevő része be van oltva influenza ellen? Épp tegnap olvastam itt internetes keresésem során, hogy a magyar lakosság sajnos eléggé hanyagul kezeli az influenza elleni védőoltást.

A H1N1 hisztéria idején a 2010-11-es szezonban a 18-59 korosztály 86 %-a nem oltatta be magát.

https://www.sanofipasteur.hu/az-influenza-oltas/az-influenza-oltasok-elutasitasanak-okai

A statisztika eléggé visszafogott itt, de ha úgy becsülöm, hogy a teljes lakosságnak kevesebb, mint 10 %-a van beoltva influenza ellen, akkor közel járok az igazsághoz.

És ha már a témánál tartunk. Ha jól számolom, legalább 20 különböző vírus okozhat influenzát. Ráadásul ezek állandóan mutálódnak. Mi ellen (melyik ellen) is véd akkor a védőoltás? Mindegyik ellen??? Ez már megint egy hínáros terület, úgy hogy nem megyek bele. Egyet vegyünk észre. Akik az oltóanyagot el akarják adni, azoknak nagyon sok pénzük van, és el tudják érni, hogy hamis statisztikákkal is megtámogassák az oltóanyag forgalmat. Evvel nem akarom azt mondani, hogy az oltások en bloc rosszak. Nyilván a legtöbb védőoltás indokolt. De én magam részéről nem oltatom be magamat influenza ellen.

Visszatérve a mortalitásra: Az idei influenzaszezon kifejezetten enyhe a tavalyi évhez képest, a 2017-18–as szezon pedig a tavalyinál is súlyosabb volt. Hogyan kell értelmeznünk a statisztikai adatokat? Semmiképp sem úgy, hogy reggeltől estig rémüldözünk a haldokló idős olaszok láttán. Hasonlítsuk össze az összes európai ország adatait az elmúlt évekkel. És ne feledjük: Az eddig kínkeservesen koronavírus áldozatnak kikiáltott személyek döntő többsége olyan idős ember, aki olyan betegség(ek)ben szenvedett, amely vagy amelyek a koronavírus nélkül is halált okoztak volna. Így van ez Olaszországban, Spanyolországban.  Tehát:

PÁNIKRA SEMMI OK. (1584583796.png)

Az ország karanténba zárása közegészségügyileg nem indokolt.

Hogy mi volt és van Kínában és Iránban? Nem tudom. A legfrissebb kínai adatok a járvány végéről szólnak. De sem az eddigieket, sem a friss hírt nem tudom sem megerősíteni, sem megcáfolni.

Egyre azért figyeljünk: Wuhan egy Magyarország lakosságával megegyező nagyságú város. Hogy mi is történt ott pontosan, milyen a levegő minősége télen, kik és miért gerjesztették a hisztériát, szintén meghaladja tudásomat. Egy biztos a kínai állam óriási részvénycsomagokat vásárolt fel az elmúlt időszakban a Kínában külföldiek által birtokolt cégek részvényeiből – nyomott áron természetesen. Ezt hívják népgazdaságnak.

Iránról sem rendelkezek semmi megbízható információval. Amit tudok, csak az, hogy a koronavírus tesztek úgy történtek, hogy aki észlelte magán a szimptómákat, az ezt beküldte a hatóságoknak. Bravo. A halálos adatok jelentéseiben is ötszörös a szórás, attól függően, hogy azok az iráni hatóságoktól, vagy a Nyugaton élő ellenzéki irániaktól jönnek. Egy biztos, a tisztaság és higiénia Iránban nem európai színvonalú. De nem is kell, hogy törjem a fejemet az iráni helyzeten. Az európai statisztikák nem adnak okot a pánikra.

III. ÖSSZEFOGLALVA:

Továbbra is egy média által mesterségesen gerjesztett hisztériának tartom a jelenséget, amely naponta milliárdos nagyságrendű veszteséget generál népgazdasági szinten. (Hozzátéve, hogy a mesterséges vírus valószínűleg létezik, s nem is veszélytelenebb, mint a jelenlegi, emberkísérleti oltások) Az euró árfolyama ma történelmi mélységű: 357,- Ft. Hazánk gazdasága rendkívül sebezhető és sokkal jobban ki van téve a külföldi zsarolásoknak, mint a többi visegrádi ország bármelyike. És ez a szám azt jelenti, hogy a külföldiek számára megint olcsóbb lett nálunk ingatlan vásárolni, nekünk pedig megint drágább.

Az általam felvetett problémákról (tesztek megbízhatatlansága, mortalitási adatok) a szakemberek hallgatnak. Pedig tudnak róla, legkésőbb azóta, hogy megküldtem ártatlan kérdéseimet a népegészégügyi szolgálatnak. A kormány pedig őrlődik a külföld és a hazai ellenzék szorításában. Annyit azért megtehetne, hogy az általam leírtakat megszívlelné. És továbbra is azt mondom: A média pánikkeltése nélkül ma, 2020. március 20-án olyan volna az élet, mint tavaly ilyenkor. Mindenki tenné a dolgát, az élet menne a rendes kerékvágásban. Eszünkbe nem jutna, hogy itt egy új, halálos vírus grasszál közöttünk.

Ezek után. Felejtsük el az egész pánikot. Persze vigyázzunk időseinkre, ne köhögjünk rájuk, és mossunk kezet, amikor kell. Élvezzük a tavaszi napsütést. Ilyenkor fontos a szezonális nyers zöldségek fogyasztása, mint fokhagyma, vöröshagyma, savanyúkáposzta, répa, petrezselyem, zeller. És ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem. Ki-ki saját életkorához mérten.

További szép böjti időszakot és áldott Feltámadás ünnepet:

Király József

(Örülnék, ha nem csak matematikusok, hanem orvosok, virológusok is hozzászólnának a kérdéshez. Lehet, hogy én látom rosszul a dolgokat, ilyen esetben természetesen örülök a korrigálásnak.)

Vélemény, hozzászólás?