Kép nélkül
Jegyzet Vélemény

MIKÖZBEN NINCS SEMMI GOND AZ AKKUGYÁRAKKAL….

Ellenszél

Akkugyártáshoz használt mérgező oldószert találtak a magyar talajvízben

március 10, 2023 Jabronka Richárd

Akkugyártáshoz is használt mérgező oldószert talált a magyar talajvízben egy független szakértői vizsgálat.Akkugyártáshoz is használt mérgező oldószert talált a magyar talajvízben egy független szakértői vizsgálat.

 

 

Egy független szakértői vizsgálat olyan anyagok jelenlétét mutatta ki a gödi kutak vizében, amelyeket a Samsung-gyárban is használnak.

Ugyanakkor a vízügyi hatóság nem adja ki a gödi iparterület monitoringkútjainak vizsgálati dokumentumait arra hivatkozva, hogy ezek „döntést előkészítő”, tíz évig titkosítható adatok

– írta meg korábban az Átlátszó. Az eset hónapokkal ezelőtt történt, az ügyben bírósági per van folyamatban.

A megtalált anyagok a lítium és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű oldószer. A Göd-ÉRT Egyesület által megrendelt vizsgálatok célja a talajvíz minőségének általános jellemzésén túl a gödi akkumulátorgyár vízminőségre gyakorolt hatásainak ellenőrzése volt.

A mintavételre három, egymástól távol lévő kutat jelöltek ki Alsógödön és az Oázis lakóparkban. Ezek a kutak a gödi Samsung-gyártól mintegy 800–1000 méterre találhatók.

A most végzett vízvizsgálatok szakértői véleménye szerint a légszennyező-anyagként kibocsátott NMP a talajra kiülepedve a csapadékvízzel mosódhatott be a talajvízbe.

Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer szerint ebből az anyagból 2020-ban 354 kilogrammot bocsátott ki a gyár. Bár nem tudni, hogy az anyag hogyan került a vízbe, nem zárható ki, hogy a Samsung gyárából.

A földtani közeg és felszín alatti vizek szennyezettségvizsgálatáról szóló rendelet ugyan nem sorolja ezeket az anyagokat a veszélyes anyagok közé, biztonsági adatlapjuk alapján – a vizsgálati anyagban ezek is megtalálhatók – toxikus hatásúak, és használatukat számos előírás szabályozza.

A szakvélemény összegző megállapítása szerint „egy teljes körű tényfeltárással lenne célszerű kivizsgálni ezen anyagok jelenlétének okait. Ennek szükségességét támasztja alá az a tény is, hogy

a talajvíz áramlási iránya a vizsgált területen keletről nyugat felé, a Duna irányába mutat.

A talajvízbe jutott mérgező anyag jelenléte azért is aggasztó, mert a Samsung-gyár vízjogi engedélyeit és ellenőrzéseit végző Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) nem adja ki az iparterületen lévő monitoring-kutak vizsgálati adatait. Az Átlátszó adatigénylésének megtagadása miatt NAIH-vizsgálat is indult.

Hogy jelenleg milyen eljárás miatt tagadja meg a katasztrófavédelmi hatóság a gödi iparterület vízvizsgálati adatainak kiadását, s hogy egyáltalán elzárhatók-e a nyilvánosság elől a Samsung kibocsátási adatai: arra majd a bíróság előtt fog fény derülni – írja az Átlátszó.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?