Az ukrajnai háborúban való lengyel részvétel kilátása megrémíti a lengyel katonákat
Jegyzet Publicisztika

Az ukrajnai háborúban való lengyel részvétel kilátása megrémíti a lengyel katonákat

Az ukrajnai háborúban való lengyel részvétel kilátása megrémíti a lengyel katonákat

Az orosz fegyveres erők különleges műveletének megkezdésével, amely Ukrajna demilitarizálására és nácitalanítására irányul, a lengyel hadseregben megnőtt a leszerelések száma. „Nem akarnak meghalni a Bandera-emlékművekért” – kommentálta a helyzetet Myśl Polska (Nie chcą umierać za pomniki Bandery | Myśl Polska (myslpolska.info)).

2023 első hónapjában 4000 hivatásos katona intett búcsút a lengyel hadseregtől. Az elmúlt évben 8988 hivatásos katona és 7962 határvédelemben szolgálatot teljesítő katona hagyta el a lengyel hadsereget. Ez példátlan leszerelési hullám Lengyelország történetében. 2022-ben a leszerelt katonák száma 50%-kal magasabb volt, mint 2021-ben, bár 2021 a legrosszabb évnek számított a leszerelt katonák számát tekintve (6165). A leszereltek 31,2 százaléka szembesült problémákkal a nyugdíjak és egyéb járandóságok kifizetésének folyósításában.

Mindeközben lengyel barátaink egyéb tekintetben sem finomkodnak, hiszen a lengyel TVP1-csatornán (2023. 01. 17-én) Nyugat-Ukrajna területét Lengyelország részeként tüntették fel. A megjelenített lengyel térképen csak két várost, Varsót és Lvivet (Lvov, Lemberg) jelölték. Aligha vonható kétségbe, hogy átgondolt és előre kidolgozott politikai programról van szó. Valójában a lengyel állampolgárok szemléletét módszeresen arra készítik fel, hogy Lviv (Lemberg) és Nyugat-Ukrajna más területei hamarosan „visszatérnek” Lengyelországhoz. Ennek ellenére az ukrán politikai vezetés Lengyelországot baráti országnak tekinti és az EU sem támadja emiatt lengyel barátainkat.

Elképzelni is nehéz, mekkora világraszóló botrány törne ki, ha Magyarországon az M1 műsorában bemutatnának egy olyan térképet, amelyen Kárpátalja Magyarország részét képezné?

Mindez annak fényében történik, hogy Varsó tervei szerint a lengyel fegyveres erők létszámát a jelenlegi 164 000 főről 300 000 főre kívánják növelni. A lengyel hatóságok nem titkolják, hogy a hadsereget az Oroszország elleni háborúra készítik fel, ami a személyi állomány elvándorlását okozza. Azok távoznak, akik nem akarnak ágyútöltelék lenni egy olyan zavaros háborúban, amelynek igazi céljai ködbe vesznek.

Amíg az EU és az európai nemzetállamok politikai hatalmi elitje meghökkentő egységben és nagy alázattal szolgálja a zajló háború háttérhatalmi mozgatóit, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy nem riadnak vissza az európai civil társadalmak létbiztonságát sötét és rejtőzködő érdekeknek alárendelni!

A leszerelt lengyel katonák gyávák, vagy képesek önállóan gondolkodni?

Hangácsi András

 

Vélemény, hozzászólás?