Dr. Bene Gábor írásai Gondolatok

Önkéntes kínálatcsökkentés=üzemanyag áremelés!

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes 2023. június 4-én Bécsbe érkezett a 35. OPEC + miniszteri találkozóra, mely a szinte csak kitermelési csökkentéséről szólt, hiszen a szervezet de facto vezetője Szaud-Arábia már a legutóbbi ülésen is az olajárak emelése érdekében az olajellátás szűkítését szorgalmazta. Mindez természetesen komoly vitát szült a tanácskozáson. Ám

rövidesen ismét emelkedni fog a benzin és a gázolaj ára, mert az olajtermelő országok találkozóján Bécsben, erről döntöttek!

S az egyik legjelentősebb olajkitermelő (Szaúd-Arábia) energiaügyi vezetése bejelentette, hogy júliustól további önkéntes kitermeléscsökkentést hajt majd végre.

Oroszország, március óta napi 500 E hordóval csökkentette az olajtermelést az Ukrajna elleni invázió miatti nyugati szankciókra válaszul. Más OPEC+ tagok követték a példát. Irak napi 211 000 bázispontos csökkentést jelentett be, ezt követi az Egyesült Arab Emirátusok (144 000 bpd), Kuvait (128 000 bpd), Kazahsztán (78 000 bázispont), Algéria (48 000 bázispont) és Omán (40 000 bázispont).

Szaúd-Arábia pedig nius végétől már napi 9 millió hordóra csökkenti kibocsátását, azaz kitermelésének a teljes csökkentése pedig, napi 1,5 millió hordó lesz. Az OPEC+ 23 olajtermelő országot foglal magában, s 2022-ben a világ olajtermelésének mintegy 60 százalékát biztosította.

A jelen gazdasági válságát – amely koránt sem csak a háború miatt alakult ki – tovább fogja fokozni ez a bejelentés. Vagyis tényleges termeléscsökkentés előtt is várható az, hogy egyes benzinkutakon megjelenik a magasabb ár!

Ez a döntés azután született, hogy az OPEC+ kőolajtermelők már áprilisban meglepetésszerű 1,16 millió hordó hordós termeléscsökkentést jelentettek be. Az OPEC+ hétvégi igen kemény vitákat produkáló találkozója az elmúlt évek egyik leghevesebbje volt. A The Wall Street Journal szerint jelentősen megtt a feszültség Szaúd-Arábia és Oroszország, a világ két legnagyobb olajtermelője között a kibocsátási korlátozások miatt. Ugyanis Oroszország továbbra is hatalmas mennyiségű olcsóbb olajat dob a piacra, ezzel alámenve Szaúd-Arábia olajár emelésére irányuló terveinek.

Ezek a termeléscsökkentések komoly aggodalomra adnak okot a Biden-kormányzat számára is, hiszen árthatnak az amerikai fogyasztóknak azáltal, hogy növelik az inflációs nyomást. Az USA-ban a benzin országos átlagára 3,553 dollár volt gallononként június 4-én, ami körülbelül 2,5 centtel, illetve 1,27 dollárral alacsonyabb, mint egy héttel ezelőtt, illetve egy évvel ezelőtt.

Áprilisban az OPEC+ kitermeléscsökkentési döntése után több mint 80 dollárra emelkedett az olaj hordónkénti ára, de azóta ez már megfordult, és hordónként körülbelül 70 dollárra zuhant.

Így az olajárak jelentősen csökkentek a múlt héten világszerte, de miután Kína borús gyártási adatokat közölt, ami fokozza az aggodalmakat, hogy a világ legnagyobb nyersolajimportőrének kereslete a vártnál gyengébb lehet.

Mivel a hazai kutakon az árak nem mozdultak el a jelzett hordónkénti ár csökkenése miatt sem, így szerintem az várható, hogy szép lassan emelkedni fog az ár mindenütt.

Sajnos a következő OPEC+ találkozót november 26-án tartják Bécsben az OPEC közleménye szerint, s addig ezek a kitermelés csökkentések fogják meghatározni az árszintet, ami a jelenlegi USA árhoz (amely 3,553 dollár gallononként) hihetetlenül magas! (1 US gallon = 3.78541178 liter vagyis majdnem 4 liter!)

Mivel a 95-ös benzin átlagára hazánkban 577Ft/liter, így könnyen ki lehet számolni, hogy az USA-ban egy liter 1 dollár körül mozog, ami a mai árfolyam szerint: 345 Ft!

Ugyanis az államok feletti bankárkaszt gondoskodik arról, hogy az USA – vagyis a világcsendőrként alkalmazott állam polgárai – mindig jól járjanak!

Dr. Bene Gábor

A szerző közjogász és a Nemzetegyesítők szóvivője

Vélemény, hozzászólás?