COVID-19

Egy svájci orvos a Covid-19-ről

Egy svájci orvos arra kér minket, hogy tegyük közzé az alábbi információkat az aktuális helyzetről, hogy olvasóink számára lehetővé tegyük a kockázatok reális megítélését. (A napi frissítéseket lásd lent.)

Az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet, az ISS adatai szerint az Olaszországban pozitív teszteredményt mutató elhunytak átlagos életkora kb. 81 év. Az elhunyt személyek 10% -a 90 évesnél idősebb. Az elhunyt férfiak 90% -a 70 évesnél idősebb.

Az elhunytak 80 százaléka kettő vagy több krónikus betegségben szenvedett. Az elhunytak 50 százaléka három vagy több krónikus betegségben szenvedett. Ilyen krónikus betegségek a többi között a szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, légzőszervi problémák és a rák.

Az elhunytak kevesebb mint 1 százaléka volt egészséges, azaz nem szenvedett idült betegségben. Az elhunytak mindössze 30 százaléka nő.

Az olasz egészségügyi intézet ezen kívül különbséget tesz a koronavírus következtében és a koronavírussal a szervezetükben elhunytak között. Sok esetben még nem világos, hogy az elhunytak a vírusba, meglévő idült betegségükbe vagy e kettő kombinációjába haltak-e bele.

A két 40 év alatti olasz elhunyt közül (mindketten 39 évesek voltak) az egyikük rákbeteg volt, a másikuk további szövődményekkel is küzdő cukorbeteg. A halál pontos oka még az ő esetükben sem világos (vagyis hogy a vírus vagy a meglévő betegség volt-e az).

A klinikák túlterheltsége a betegek általános rohamából, valamint a különleges vagy intenzív kezelést igénylő betegek megemelkedett számából ered. Ezekben az esetekben főként a légzés működésének stabilizálásáról, súlyos esetekben antivirális terápiákról van szó.

(Frissítés: a Nemzeti Egészségügyi Intézet közzétett egy statisztikai jelentést a pozitív teszteredményt mutató betegekről és az elhunytakról, amely jelentés alátámasztja a fenti adatokat.)

Az orvos felhívja továbbá a figyelmet az alábbi szempontokra:

Észak-Olaszország Európa egyik legidősebb lakosságú és legrosszabb levegőminőségű térsége, ami már a múltban is fokozott számú légúti megbetegedést és erre visszavezethető halálozást okozott. Ez további kockázati tényezőnek tekintendő.

Dél-Koreában például az olaszországinál jóval enyhébben alakult a járvány, amely már túl van a tetőpontján. Dél-Koreában eddig csupán mintegy 70 pozitív teszteredményt mutató haláleset történt. Olaszországhoz hasonlóan főleg a kockázati csoportba tartozó betegekről van szó.

Az eddig kb. 12 pozitív teszteredményt mutató svájci halálesetben szintént meglévő betegségben szenvedő, kockázati csoportba tartozó betegekről van szó, akiknek medián-életkora 80 év, és esetükben a halál pontos oka – a vírus, vagy a meglévő betegség – még nem ismert.

Ezenkívül a tanulmányok kimutatták, hogy a nemzetközileg alkalmazott vírusvizsgálati készletek bizonyos esetekben hamis pozitív eredményt adhatnak, vagyis ezek a személyek nem az új koronavírustól betegedtek meg, hanem valamelyik korábbi koronavírustól, amely az évente jelentkező (és az ez évi) meghűlési és influenzahullám részei. (1)

A betegség veszélyességének megítélése szempontjából ezért nem a pozitív teszteredményt mutató személyek és elhunytak gyakran említett száma a döntő, hanem a ténylegesen és váratlanul tüdőgyulladásban megbetegedettek vagy elhunytak száma (az ún. szokásos mennyiséget meghaladó halálozási arány).

Az iskolás- és keresőkorú egészséges lakosság szempontjából az összes eddigi ismeret szerint enyhe vagy mérsékelt lefolyású Covid-19-járványra lehet számítani. Fokozottan védeni kell az időseket és a idült betegségben szenvedőket. Az orvosi kapacitásokat optimálisan elő kell készíteni.

Szakirodalom

(1) Patrick et al., An Outbreak of Human Coronavirus OC43 Infection and Serological Cross-reactivity with SARS Coronavirus, CJIDMM, 2006.

(2) Grasselli et al., Critical Care Utilization for the COVID-19 Outbreak in Lombardy, JAMA, 2020. március

(3) WHO, Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019, 2020. február

Referenciaértékek

Fontos referenciaértékek az egy-egy évben influenzában elhunytak száma, amely Svájcban akár 1000, Olaszországban akár 8000, Németországban pedig 10 000–25 000 fő; az országos normál halandóság, amely Olaszországban naponta mintegy 2000 fő; valamint a tüdőgyulladások éves száma, amely Olaszországban több mint 120 000.

A teljes halálozási arány Európában és Olaszországban továbbra a normális szinten, sőt az alatt van. A megemelkedett halálozási aránynak láthatónak kellene lennie az európai monitoring-rendszerben.

Légszennyezettség (NO2) Észak-Olaszországban, 2020. február (ESA)

Kiegészítések

2020. március 17. (I.)

 • Némely svájci sürgősségi osztály csak a magukon tesztet elvégeztetni akaró személyek nagy száma miatt már most túl van terhelve. Ez az aktuális helyzet pszichológiai és logisztikai szempontjaira mutat rá.
 • A halálozási profil virológiai szempontból továbbra is rejtélyes, mivel az influenzavírustól eltérően ez a járvány megkíméli a gyermekeket, idős férfiakat pedig mintegy kétszer olyan gyakran érint, mint idős nőket. Másfelől ez a profil megfelel a természetes halandóságnak, amely gyermekeknél közel nulla, 75 éves férfiak esetében pedig közel kétszer akkora, mint az azonos életkorú nők körében.
 • A pozitív teszteredményt mutató, fiatal elhunytak esetében továbbra is túlnyomórészt vagy szinte kizárólag nagyon súlyos betegségben szenvedő személyekről van szó. Ilyen az a 21 éves spanyol labdarúgás-edző, akinek a tesztje pozitív volt és meghalt. Az orvosok addig nem diagnosztizált leukémiát állapítottak meg nála, amelynek egyik tipikus szövődménye súlyos tüdőgyulladás.
 • A betegség veszélyességének megítélése szempontjából ezért nem a pozitív teszteredményt mutató személyeknek és elhunytaknak a médiában gyakran említett száma a döntő, hanem a ténylegesen és váratlanul tüdőgyulladásban megbetegedettek vagy elhunytak száma (az ún. szokásos mennyiséget meghaladó halálozási arány). Ez az érték a legtöbb országban eddig nagyon alacsony.

2020. március 17. (II.)

 • A Firenzei Egyetem olasz immunológia-professzora, Sergio Romagnani egy 3000 főt vizsgáló tanulmányban arra az eredményre jut, hogy a pozitív teszteredményt mutató személyek 50–75 százaléka az összes korcsoportban teljesen tünetmentes marad – ez jóval több, mint az eddigi feltételezések.
 • Az észak-olaszországi intenzív osztályok kihasználtsága a téli hónapokban már eleve 85–90%. Az ott fekvő betegek közül néhányan vagy akár sokan is mutathatnak pozitív teszteredményt. Az ezen felül jelentkező, nem várt tüdőgyulladásokról egyelőre nincsenek hivatalos adatok.
 • A spanyolországi Málaga városi kórházi orvosa azt írja a Twitteren, hogy jelenleg inkább a pánik és a rendszer összeomlása miatt halnak meg az emberek, mint a vírus miatt. A kórházat megrohamozzák a meghűléssel, influenzával, valószínűleg Covid19-cel küzdő emberek, és a kórházi folyamatok összeomlanak.

2020. március 18.

 • Egy új (előzetesen publikált) járványtani tanulmány arra az eredményre jut, hogy a Covid19 halálozási aránya magában a kínai Vuhanban is mindössze 0,04–0,12% volt, amely alacsonyabb mint a szezonális influenza halálozási aránya (kb. 0,1%). A kutatók úgy vélik, a Covid19 nyilvánvalóan jelentősen túlbecsült halálozási arányának az az oka, hogy Vuhanban eredetileg csak az esetek kis részét rögzítették, mivel a betegség sok embernél tünetmentes vagy enyhe lefolyású volt.
 • Kínai kutatók azzal érvelnek, hogy a Vuhanban kialakult rendkívüli téli szmog lehetett a kitörésszerűen jelentkező tüdőgyulladások egyik oka. A rossz levegőminőség miatt 2019 nyarán már voltak nyilvános tiltakozások Vuhanban.
 • Új műhold-felvételeken látható, hogy Európán belül Észak-Olaszországban a legszennyezettebb a levegő, és hogy ez a szennyezettség hogyan csökkent jelentős mértékben a vesztegzár hatására.
 • A Covid19-tesztkészlet egyik gyártója azt mondja, hogy ez a tesztkészlet csak kutatási célokra használható, diagnosztikai célokra nem, mivel klinikai validációja még nem történt meg.
A Covid19 vírus teszt készlet adatlapja

2020. március 19. (I.)

Az olasz ISS új jelentést tett közzé a pozitív teszteredményt mutató elhunytakról:

 • A medián-életkor 80,5 év (férfiak: 79,5 év, nők: 83,7 év).
 • Az elhunytak 10 százaléka 90 év fölötti, 90 százalékuk 70 év fölötti volt.
 • Az elhunytak legfeljebb 0,8 százaléka nem szenvedett semmilyen idült betegségben.
 • Az elhunytak kb. 75 százaléka kettő vagy több, kb. 50 százaléka három vagy több krónikus betegségben, a többi között szívbetegségben, cukorbetegségben, rákban szenvedett.
 • Öt elhunyt volt 31–39 éves, mindannyian súlyos betegséggel küzdöttek.
 • Az ISS továbbra sem közöl adatot arról, mibe haltak bele a vizsgált betegek, hanem általánosságban „Covid19-pozitív elhunytak“-ról beszél.

2020. március 19. (II.)

 • Corriere della Sera egyik tudósításában arról ír, hogy az olaszországi intenzív osztályok már a 2017/2018. évi súlyos influenzajárvány idején is összeomlottak, műtéteket kellett elhalasztani, ápolókat kellett szabadságról visszahívni.
 • Hendrik Streeck német virológus egy interjúban úgy vélekedik, hogy a Covid19 nem fogja növelni a németországi össz-halálozási számot, amely normális esetben mintegy 2500 főt jelent naponta. Streeck egy 78 éves férfi példáját említi, aki idült betegségben szenvedett, szívelégtelenségben meghalt, majd utólag elvégzett Covid19-tesztje pozitív lett, ezért bekerült a Covid19-halálesetek statisztikájába.
 • A Stanford professzora, John P. A. Ioannidis szerint a most meghozott intézkedéseknek nincs elegendő orvosiadat-alapja. Az új koronavírus valószínűleg még az idősebbekre sem veszélyesebb némely többi koronavírusnál.

2020. március 20.

 • legfrissebb európai monitoring-jelentés szerint az összesített halandóság az összes országban (ide értve Olaszországot is) és az összes korcsoportban eddig a normális tartományban vagy az alatt van.
 • legfrissebb németországi számok szerint a pozitív teszteredményt mutató elhunytak medián-életkora kb. 83 év, legtöbbjük idült betegségben szenvedett.
 • Egy a Stanford professzora, John Ioannidis által ismertetett, 2006-ban készült kanadai tanulmány egy idősek otthona példáján keresztül mutatja be, hogy a kockázati csoportokban a szokásos koronavírusok (meghűlésvírusok) is okozhatnak 6 százalékos halálozási arányt, és hogy a tesztkészletek eleinte hamis eredményeket, SARS-koronavírus-fertőzést mutattak ki.

2020. március 21. (I.)

 • Spanyolország eddig csak 3 olyan halálesetet jelentett be (kb. 1000 fertőzöttből), amelyben az elhunyt 65 év alatti személy volt. Az ő esetükben korábbi betegség és a halál tényleges oka eddig nem ismert.
 • Olaszország március 20-án országszerte egy nap alatt 627 pozitív teszteredményt mutató halálesetet jelentett. A normális halálozási adat Olaszországban kb. 1800 fő naponta. Olaszország február 21. óta összesen kb. 4000 pozitív teszteredményt mutató halálesetet jelentett. Ugyanebben az időszakban a természetes halandóság a teljes olasz lakosság körében kb. 50 000 fő. Még nem világos, hogy mennyivel nőtt a teljes halandóság, vagy pedig egyszerűen csak pozitív teszteredményekről van-e szó. A 2019/2020. évi influenzaszezon egyébként Olaszországban és Európában is nagyon enyhe volt, ami sok, amúgy veszélyeztetett ember épségét megkímélte.
 • Olasz sajtójelentések szerint Lombardiában eddig a pozitív teszteredményt mutató elhunytak mintegy 90 százaléka nem az intenzív osztályon halt meg, hanem túlnyomórészt otthon vagy valamelyik kórházi osztályon. A halál oka és a vesztegzár-intézkedések lehetséges szerepe még nincs tisztázva. A 2168 pozitív teszteredményt mutató elhunyt közül csupán 260 halt meg intenzív osztályon.
 • A Bloomberg hírügynökség arról számol be, hogy az olaszországi halálesetek 99 százalékában az elhunyt más betegségben szenvedett.
Olaszország tesztpozitív halálesetek korábbi betegségek alapján (ISS / Bloomberg)

2020. március 21. (II.)

 • A Japan Times felteszi a kérdést: Japán a coronavírus robbanásszerű terjedésére számított. Hol marad? Bár Japán az elsők között volt, ahol pozitív teszteredmények születtek és nem hoztak zárlati intézkedéseket („lockdown“), eddig az egyik legkevésbé érintett ország. Nem nő a tüdőgyulladások száma, nem nő a kórházak kihasználtsága.
 • Olasz kutatók azzal érvelnek, hogy az észak-olaszországi rendkívüli – egész Európában a legsúlyosabb – légszennyezettség lehet a tüdőgyulladások számának jelenlegi regionális emelkedésének egyik oka, hasonlóan ahhoz, ahogy az a kínai Vuhanban történt (lásd fent).
 • Az orvosi mikrobiológia egyik leggyakrabban idézett szakértője, Sucharit Bhakdi professzor egy friss interjúban azt magyarázza, hogy „hibás“ és „veszélyesen félrevezető“ az új koronavírust a halálozások fő felelősévé nyilvánítani, mivel a meglévő betegségek és a kínai és észak-olaszországi városokban jelen lévő légszennyezettség fontosabb szerepet játszik. Bhakdi professzor szerint a most bevezetendő vagy bevezetett intézkedések „groteszkek, értelmetlenek, önpusztítók“, „kollektív öngyilkosság“, amely lerövidíti az idősek várható élettartamát, és a társadalomnak ezeket nem lenne szabad elfogadnia.

2020. március 22. (I.)

Az olaszországi helyzetről: a legtöbb médium inkorrekt módon közli, hogy Olaszországban naponta akár 800 ember is meghal a koronavírus miatt. Az olasz polgári védelem elnöke azt hangsúlyozza, hogy valójában olyan halálesetekről van szó, amelyekben az elhunytak szervezetében benne van a koronavírus, és nem arról, hogy abba haltak volna bele (sajtótájékoztató, 03:30-tól). Más szóval ezek a személyek meghaltak, és pozitív teszteredményt is mutattak.

Ahogy mindkét professzor, Ioannidis és Bhakdi is rámutat, azokban az országokban, mint Dél-Korea és Japán, amelyek nem hoztak zárlati intézkedéseket, a Covid-19-cel összefüggő, átlagon felüli halandóság szinte nulla, míg a Diamond Princess óceánjáró hajón mért halálozási arány ezrelék nagyságrendű, vagyis megegyezik a szezonális influenza vagy egy erősebb meghűlés halálozási arányával, vagy valamivel az alatt van.

A pozitív teszteredményt mutató aktuális olaszországi halálozási számok még mindig a normál országos napi halandóság – mintegy 1800 haláleset naponta – 50 százaléka alatt vannak. Így lehetséges, sőt talán valószínű, hogy a normál napi halálozások jó részét most egyszerűen „Covid19-halálesetként“ rögzítik (mivel a teszt eredménye pozitív volt). Ez az a dolog, amelyet az olasz polgári védelem elnöke hangsúlyozott.

Időközben azonban kiderült, hogy Észak-Olaszország bizonyos térségeiben, azokban, amelyekben a legkeményebb zárlati intézkedéseket hozták, jelentős mértékben megnövekedett a napi halálozások száma. Az is ismert, hogy Lombardiában a pozitív teszteredményt mutató elhunytak 90 százaléka nem az intenzív osztályon halt meg, hanem túlnyomórészt otthon. És ezeknek az elhunytaknak a több mint 99 százaléka más, meglévő, súlyos betegségben szenvedett (pl. szívproblémák, légzőszervi problémák, rák).

Sucharit Bhakdi professzor szerint a zárlati intézkedések „groteszkek, értelmetlenek, önpusztítók“, „kollektív öngyilkosság“. Ezért felvetődik az a rendkívül nyugtalanító kérdés, hogy az ezeknek az idősebb, elszigetelt, súlyosan stresszelt, több betegségben is szenvedő embereknek a körében tapasztalható nagyobb halandóságot mennyiben okozhatták a több hete bevezetett és még mindig érvényben lévő zárlati korlátozások.

Akkor ez egy újabb olyan eset lenne, amikor a kezelés rosszabb, mint a betegség. (Lásd frissítés lent: csak a halálesetek 12 százalékában adják meg a koronavírust okként a halotti bizonyítványon).

Angelo Borrelli, az Olasz Polgári Védelmi Szolgálat vezetője, hangsúlyozva a koronavírusokkal és azoktól való halálesetek közötti különbséget.

2020. március 22. (II.)

 • Svájcban eddig 56 pozitív teszteredményt mutató haláleset volt. Az elhunyt – kora és/vagy meglévő betegségei miatt – minden esetben „kockázati csoportba tartozó beteg“ volt. A halál pontos okáról (azaz hogy a vírus miatt, vagy vírussal a szervezetben) továbbra sincsenek adatok.
 • A svájci kormány azt állította, hogy Svájc déli részén (közvetlenül Olaszország szomszédságában) „drámai“, de a helyi orvosok ennek ellentmondtak: szerintük minden normális mederben halad.
 • Sajtójelentések szerint ellátási nehézség fenyeget oxigénpalackból. Ennek oka azonban nem a megnövekedett igény, hanem a palackok felhalmozása, rejtegetése a szűkösségtől való félelemből.
 • Sok országban már most egyre nagyobb hiány van orvosból és ápolóból. Ennek az a fő oka, hogy a pozitív teszteredményt mutató egészségügyi dolgozóknak vesztegzárba kell vonulniuk, pedig a legtöbb esetben tünetmentesek, vagy csak enyhe tüneteket mutatnak.

2020. március 22. (III.)

 • Az Imperial College London előrejelzése Nagy-Britanniára 250 000–500 000 Covid-19 „miatt“ bekövetkező haláleset. A tanulmány szerzői azonban elismerték, hogy e halálesetek közül sok nem pluszban következik be, hanem a normál éves halandóság része, amelynek mértéke évente 600 000 fő.
 • A Yale University Prevention Research Center alapító igazgatója, Dr. David Katz a következő kérdést teszi fel a New York Times-ban: „A koronavírus elleni harcunk rosszabb mint a betegség? Vannak célzottabb eszközök a járvány legyőzésére.“
 • Walter Ricciardi olasz professzor szerint „a halotti bizonyítványok mindössze 12 százalékán szerepel a koronavírus mint a halál oka“, miközben a nyilvánosságban „a kórházakban bekövetkező és koronavírussal összefüggő összes halálesetet a koronavírus okozta halálozásként veszik számba“. A médiában elhangzó olaszországi halálozási számokat eszerint legalább nyolccal el kell osztani, ha meg akarjuk kapni a valóban a koronavírus okozta halálesetek számát. Ez pedig legfeljebb pár tucat halálozás naponta – ezt kell összevetni a normál halandóság napi 1800 halálesetével és az évente influenzában meghaló akár 20 000 emberrel.

2020. március 23. (I.)

 • Egy friss francia tanulmány (SARS-CoV-2: Félelem kontra adatok) arra az eredményre jut, hogy „a SARS-CoV-2 okozta probléma vélhetőleg túl van becsülve“, mivel „a SARS-CoV-2 halálozási aránya nem különbözik lényeges mértékben egy franciaországi kórházban vizsgált szokásos koronavírusokétól (meghűlés-vírusokétól).“
 • Egy 2019. augusztusban készült olasz tanulmány azt állapította meg, hogy az elmúlt években Olaszországban évente 7000–25 000 ember halt meg influenzában. Ez az érték Olaszország idősebb lakossága miatt magasabb, mint a többi európai országban, és sokkal magasabb, mint minden, amit eddig a Covid-19-cel összefüggésbe hoztak.
 • A WHO friss tájékoztatójában azt írja, hogy a Covid-19 az eddigi ismeretek szerint (kb. 50 százalékkal) lassabban terjed, mint az influenza, és hogy a tünetek jelentkezése előtti terjedése jóval kisebb mértékű, mint az influenzáé.
 • Egy olasz főorvos már 2019. novemberben „furcsa tüdőgyulladásokról“ számolt be Lombardiában. Ez újra felveti a kérdést, hogy ezért az új vírus a felelős-e (amely hivatalosan csak 2020. februárban bukkant fel Olaszországban), vagy más tényezők, mint például Észak-Olaszország súlyosan szennyezett levegője.
 • A nagy tekintélyű Cochrane Collaboration alapítója, Peter Gøtzsche dán kutató arról ír, hogy a korona-járvány „a pánik járványa“, amelynek „egyik első áldozata a logika“ volt.

2020. március 23. (II.)

 • A korábbi izraeli egészségügyi miniszter, Yoram Lass professzor szerint az új koronavírus kevésbé veszélyes, mint az influenza, és a kijárási tilalom több emberéletet követel, mint a vírus. „A számok nem indokolják a pánikot“, mondja Lass. Ismeretes, hogy „Olaszországban a légúti megbetegedések okozta halandóság rendkívüli, több mint háromszor akkora, mint Európa többi részén.“
 • A fertőző betegségek egyik svájci specialistája, Pietro Vernazza szerint a meghozott intézkedések tudományosan nem indokoltak, újra kell gondolni őket. Vernazza szerint a tömeges tesztelésnek semmi értelme, mivel a lakosság 90 százaléka tünetmentes marad, a kijárási tilalom és az iskolák bezárása pedig egyenesen „kontraproduktív“. Vernazza azt javasolja, hogy csak a veszélyeztetett csoportokat védjék, a korlátozásokat pedig vonják vissza.
 • A Nemzetközi Orvostársaság elnöke, Frank Ulrich Montgomery szintén azon a véleményen van, hogy az olaszországi kijárási tilalom „észszerűtlen és kontraproduktív“.
 • Svájc: a szokásos arányokat meghaladó halandóság a médiaizgalom ellenére továbbra is nulla, nulla közeli: legutóbbi két, pozitív teszteredményt mutató „halálos áldozat“ egy 96 éves, palliatív kezelésben lévő férfi, és egy 97 éves, több betegségben is szenvedő férfi volt.
 • Az ISS legfrissebb statisztikai jelentése immár angolul is elérhető.

2020. március 24.

 • Az Egyesült Királyság eltávolította a Covid19-et a magas szintű fertőző betegségek (HCID) hivatalos listájáról, kijelentve, hogy a halálozási arány „összességében alacsony”.
 • A Német Nemzeti Egészségügyi Intézet (RKI) igazgatója elismerte, hogy az összes teszt-pozitív halálesetet „koronavírusos halálozásnak” számítják, függetlenül a halál tényleges okától. Az elhunyt átlagéletkora 82 év, a legtöbb komoly előfeltételekkel. Mint a legtöbb más országban, a Covid19 miatti túlzott halálozás valószínűleg nulla közelében van Németországban.
 • A Covid19 betegek számára fenntartott svájci intenzív osztályok ágyai továbbra is „többnyire üresek”.
 • A német professzor, Karin Moelling, a Zürichi Egyetem korábbi orvosi virológiai tanszékén egy interjúban kijelentette, hogy a Covid19 „nem gyilkos vírus”, és hogy a „pániknak véget kell érnie”.

2020. március 25.

 • Stefan Hockertz német immunológus és toxikológus egy interjúban kifejti, hogy a Covid-19 nem veszélyesebb, mint az influenza, csak sokkal pontosabban megfigyelik. A vírusnál veszélyesebb a média által kiváltott félelem és pánik, valamint sok kormány „autoriter reakciója“. Hockertz professzor emellett hangsúlyozza, hogy az állítólagos „korona-halottak“ közül sokan valójában más betegségekbe haltak bele, és ezen kívül mutattak pozitív koronavírus-teszteredményt. Hockertz úgy véli, a beszámolókban említett adatoknál akár tízszer többen is megfertőződtek már Covid-19-cel, és alig vettek észre valamit belőle.
 • Pablo Goldschmidt argentin virológus és biokémikus kifejti, hogy a Covid19 nem veszélyesebb egy súlyosabb meghűlésnél vagy az influenzánál. Sőt, az is lehetséges, hogy a Covid19-kórokozó már korábbi években is itt volt, csak még nem fedezték fel, mert nem keresték. Dr. Goldschmidt „globális terrorról“ beszél, amelyet a média és a politika hozott létre. Minden évben világszerte hárommillió újszülött és csak az Egyesült Államokban 50 000 felnőtt hal meg tüdőgyulladásban.
 • Martin Exner professzor, a Bonni Egyetem Higiéniai Intézetének vezetője a phoenix-nek adott interjúban elmagyarázza, hogy jelenleg miért vannak annak ellenére nyomás alatt az egészségügyi dolgozók, hogy Németországban eddig alig emelkedett a betegek száma: egyrészt a pozitív teszteredményt mutató orvosoknak és ápolóknak vesztegzárba kell vonulniuk és gyakran alig pótolhatók, másrészt a szomszédos országokból származó ápolók, akik az ellátás jelentős részét végzik, a lezárt határok miatt nem utazhatnak be Németországba.
 • A korábbi német kulturális államminiszter és etika-professzor, Julian Nida-Rümelin arra hívja fel a figyelmet, hogy a Covid19 az egészséges lakosság számára nem jelent kockázatot, ezért az olyan szélsőséges intézkedéseknek, mint a kijárási tilalom, nincs jogalapja.
 • A Stanford Egyetem professzora, John Ioannidis a Diamond Princess óceánjáró adatai alapján rámutat, hogy a Covid19 életkorral korrigált halálozási aránya 0,025–0,625%, azaz akkora, mint a súlyos meghűlésé vagy az influenzáé. Egy japán tanulmány pedig azt közli, hogy az összes pozitív teszteredményt mutató utas 48 százaléka a magas átlagéletkor ellenére teljesen tünetmentes maradt; még a 80–89 év közöttiek 48 százaléka is tünetmentes maradt, sőt, a 70–79 évesek 60 százaléka nem mutatott semmilyen tünetet. Úgyhogy ismét felvetődik a kérdés, hogy a korábbi, meglévő betegségek nem döntőbb kockázati tényezők-e, mint maga a vírus. Olaszország példája azt mutatja, hogy a pozitív teszteredményt mutató elhunytak 99 százaléka egy vagy több meglévő betegségben szenvedett, és a ő esetükben is csupán a halotti bizonyítványok 12 százalékán szerepel a halál okaként a Covid19.
2020. március 26. (I.)
 • USA: Az Egyesült Államokból származó legfrissebb, március 25-i adatok szerint az egész országban csökken az influenza-szerű megbetegedések száma, sőt ezek gyakorisága jóval a sokéves átlag alatt van. Ennek okai közül a kormányzati intézkedések kizárhatók, hiszen még egy hete sincsenek hatályban.

USA: Csökkenő számú influenza-szerű megbetegedések (2020. március 25., KINSA)

 • Németország: A Robert Koch Intézet legfrissebb, március 24.-i influenza-jelentése „az akut légúti megbetegedések országszerte csökkenő aktivitását“ dokumentálja: az influenza-szerű megbetegedések száma és az e miatti kórházi tartózkodások száma az előző évek átlaga alatt van, és jelenleg is tovább csökken. Az RKI-jelentés így folytatja: „Az orvoslátogatások növekvő számát (…) jelenleg sem a lakosság körében terjedő influenza-vírus, sem a SARS-CoV-2 nem magyarázza.“

Németország: Csökkenő számú influenza-szerű megbetegedések (2020. március 20., RKI)

 • Olaszország: Guilio Tarro elismert olasz virológus úgy érvel, hogy a Covid19 halálozási aránya Olaszországban is 1% alatt van, és ebből a szempontból az influenzához hasonlít. A magasabb értékek abból csakis adódnak, hogy nem tesznek különbséget a koronavírus következtében és a koronavírussal a szervezetükben elhunytak között, és hogy a (tünetmentes) fertőzöttek számát súlyosan alulbecsülték.
 • Egyesült Királyság: Az akár 500 000 halálesetet előrejelző brit Imperial College tanulmányának szerzői ismét lefelé módosították előrejelzéseiket. Miután már elismerték, a pozitív teszteredményt mutató elhunytak nagy része a normális halandóság számlájára írandó, most kijelentik, hogy a betegségek száma két–három hét múlva fog tetőzni.
 • Egyesült Királyság: A Guardian 2019. februárban arról számolt be, hogy Nagy-Britanniában már a tulajdonképpen enyhe 2018/2019. évi influenza-szezonban is több mint 2180-an kerültek influenza miatt intenzív osztályra.
 • Svájc: A Covid19 miatti, átlagos felüli halandóság Svájcban továbbra is nulla. A médiában bemutatott legutóbbi „halálos áldozat“ egy 100 éves nő. A svájci kormány ennek ellenére tovább szigorítja a korlátozó intézkedéseket.

2020. március 26. (II.)

 • Svédország: A Covid19 ügyében eddig Svédország követi a legliberálisabb stratégiát, amely két elven nyugszik: a veszélyeztetett csoportok védelmén és az influenzás tüneteket mutató személyek otthon maradásán. „Ha ezt a két szabályt betartjuk, nincs szükség további intézkedésekre, amelyek hatása amúgy is csak marginális“, mondja Anders Tegnell főepidemiológus. A társadalmi és gazdasági élet normál módon megy tovább. Eddig a kórházakat sem rohamozták meg.
 • Dr. Jessica Hamed német büntető- és alkotmányjogász érvelése szerint az olyan intézkedések, mint az általános kijárási tilalom és a társas érintkezés tiltása súlyos és aránytalan beavatkozást jelentenek az alapvető szabadságjogokba, és ezáltal vélhetőleg „összességében jogellenesek“.
 • teljes európai halandóságot figyelő, legfrissebb, március 26-i monitoring-jelentés az összes országban és az összes korcsoportban továbbra is normál vagy átlag alatti értékeket mutat, mindössze egy kivétellel: Olaszországban a 65 év fölöttiek körében jeleznek előre magasabb halandóságot (ún. delay-adjusted z-score), de még ez is a 2016/2017. és 2017/2018. évi influenza-járvány értékei alatt van.

2020. március 27. (I.)

Olaszország: Az olasz egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint (március 14.) a halandóság a 65 év fölötti összes korcsoportban jelentős mértékben nőtt, azt követően, hogy előtte az enyhe télnek köszönhetően még elmaradt az átlagtól. A március 14-ig mért teljes halandóság még ugyan a 2016/2017. évi influenza-szezonban mért érték alatt van, de lehet, hogy időközben már afölé emelkedett. A szokásos mértéken felüli halandóság nagy része Észak-Olaszországban jelentkezik. Mindazonáltal még nem világos, hogy ez milyen arányban tulajdonítható a Covid19-nek, és milyen arányban az olyan tényezőknek, mint a pánik, a rendszer összeomlása vagy maga a zárlat.

Olaszország: Halandóság a 65 év fölötti korcsoportokban (piros vonal) (MdS / 03.14)

Franciaország: Franciaországban a legfrissebb adatok szerint az országos halandóság az enyhe influenza-szezon után továbbra is a normál tartományban van. Egyes megyékben, főleg Északkelet-Franciaországban azonban a 65 év fölötti korcsoportokban a Covid19-cel összefüggésben már jelentős mértékben nőtt (lásd ábra).

Franciaország: Halandóság országos szinten (fent), és a súlyosan érintett Felső-Rajna megyében (Haut-Rhin) (SPF / 2020. március 15.)

Franciaország ezen kívül részletes adatokat is közöl az intenzív osztályon kezelt betegek és az elhunytak kor szerinti összetételéről és korábbi, meglévő betegségeiről (lásd lenti ábra):

 • Az elhunytak átlagos életkora 81,2 év.
 • Az elhunytak 78 százaléka 75 évnél, 93 százaléka 65 évnél idősebb volt.
 • Az elhunytak 2,4 százaléka volt 65 év alatti és nem szenvedett (ismert) meglévő betegségben.
 • Az intenzív osztályon kezelt betegek átlagos életkora 65 év.
 • Az intenzív osztályon kezelt betegek 26 százaléka 75 év fölötti, 67 százaléka meglévő betegségben szenved.
 • Az intenzív osztályon kezelt betegek 17 százaléka 65 év alatti és nem szenved meglévő betegségben.

A francia hatóságok ezt azzal egészítik ki, hogy a (Covid19-) járvány halálozáson belüli arányát még meg kell határozni“.

A kórházban fekvő betegek (balra fent), az intenzív osztályon kezelt betegek (jobbra fent), az otthon lévő betegek (balra lent) és az elhunytak (jobbra lent) életkor szerinti összetétele (Forrás: SPF / 2020. március 24.)

USA: Stephen McIntyre kutató kiértékelte az Egyesült Államok-beli hivatalos haláleseti és tüdőgyulladás-adatokat. Ezek száma általában heti 3000 és 5500 között, azaz jóval a Covid19 aktuális számai fölött van. Az Egyesült Államokban a természetes halandóság heti 50 000–60 000 fő. (Megjegyzés: a legfrissebb, 2020. márciusi számok még nincsenek teljesen feldolgozva, ezért törik meg a görbe lefelé.)

USA: Halálesetek és tüdőgyulladások száma hetente (CDC/McIntyre)

Nagy-Britannia:

 • Neil Ferguson (Imperial College London) immár azt feltételezi, hogy Nagy-Britannia elegendő intenzívállomás-kapacitással rendelkezik a Covid19-páciensek kezelésére.
 • John Lee patológus professor emeritus azzal érvel, hogy a Covid19-esetek kimutatásában a normál influenzás és meghűléses esetek kimutatásához képest tapasztalható sajátosságoknak az a következménye, hogy túlbecsülik a Covid19 jelentette kockázatot.

További jelentések:

 • A Stanford Egyetem kutatóinak vizsgálata rámutatott, hogy a Covid19-pozitív betegek 20–25 százaléka más influenza- vagy meghűlés-teszten is pozitív eredményt mutatott.
 • Az Egyesült Államokban a munkanélküliségi biztosítási kérelmek száma több 3 millióra, rekordmagasságba ugrott. Ebben az összefüggésben az öngyilkosságok számának jelentős emelkedésére is számítani lehet.
 • Az első pozitív tesztet mutató németországi beteg időközben meggyógyult. A 33 éves férfi állítása szerint a betegség „nem volt olyan rossz, mint az influenza“.
 • Spanyol sajtójelentések szerint a Covid19 antitest-gyorsteszt érzékenysége mindössze 30%, pedig legalább 80 százalékosnak kellene lennie.
 • Egy 2003-as kínai vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy a SARS okozta halál valószínűsége 84 százalékkal nagyobb a mérsékelt légszennyezésnek kitett emberek körében a tiszta levegőjű területen élőkhöz képest. Az erősen szennyezett levegőjű területen élők esetében pedig 200 százalékkal nagyobb ez a kockázat.
 • A Német Bizonyítékalapú Orvoslási Hálózat (EbM) kritizálja a Covid19 megjelenítését a médiában: „a média beszámolói egyáltalán nem veszik figyelembe a kockázatok bizonyítékalapú kommunikációjának általunk megkövetelt szempontjait. (…) A nyers adatok közlése más halálozási okokkal összefüggésbe helyezés nélkül a kockázat túlbecsülésére vezet.“

2020. március 27. (II.)

 • Dr. Richard Capek német kutató egy mennyiségi elemzésben úgy érvel, hogy a „korona-járvány“ valójában „a tesztek járványa“. Capek rámutat, hogy a tesztek száma exponenciálisan növekedett, a pozitív eredményt mutató személyeké viszont stabil maradt, a halandóság pedig csökkent, ami a vírus exponenciális terjedése ellen szól.
 • A Würzburgi Egyetem virológus professzora, Dr. Carsten Schneller egy podcastban magyarázza el, hogy a Covid19 igenis hasonlít az influenzához, sőt eddig kevesebb halálesetet is okozott. Schneller professzor úgy véli, hogy a médiában gyakran mutatott exponenciális görbék inkább a tesztek növekvő számával függenek össze, és nem a vírus szokatlanul gyors terjedésével. Németország számára kevésbé Olaszország a követendő példa, hanem Japán vagy Dél-Korea. Ez a két ország több millió kínai turista és csak minimális társadalmi korlátozások ellenére eddig nem került Covid19-válságba. Ennek egyik oka a maszk viselése lehet: a maszk a fertőzéstől ugyan nem véd, a vírus beteg emberek általi terjesztését azonban korlátozza.
 • legfrissebb bergamói számok azt mutatják, hogy a abban a térségben a halandóság a jellemző havi 200–300 főről 2020. márciusban mintegy 900 főre, azaz majdnem négyszeresére emelkedett. Az még nem világos, hogy ez milyen arányban tulajdonítható a Covid19-nek, és milyen arányban más, helyi tényezőknek vagy egyéb más okoknak (lásd fent).
 • A Stanford két orvosprofesszora, Dr. Eran Bendavid és Dr. Jay Bhattacharya egy cikkben (paywall) azt írják, hogy a Covid19 halálossága nagyságrendekkel túl van becsülve, és hogy vélhetőleg magában Olaszországban is csak 0,01–0,06%, azaz elmarad az influenza súlyosságától. A túlbecsülés oka a már megfertőzött (és tünetmentes) személyek súlyosan alábecsült száma. Példaként az olasz Vo települést említik, ahol a teljes lakosságot tesztelték, és a pozitív eredményt mutató személyek 50–75 százaléka tünetmentes volt.
 • A német kórházi társaság elnöke, Dr. Gerald Gaß a Handelsblattnak adott interjújában elmondta, hogy „az olaszországi extrém helyzet oka mindenekelőtt a nagyon szűkös intenzívosztály-kapacitás“.
 • A Covid19-helyzet egyik korai kritikusát, Dr. Wolfgang Wodargot átmenetileg kizárták a Transparency International németországi szervezetének elnökségéből, amelyben az egészségügyi munkacsoport vezetője volt. Megfogalmazott kritikája miatt a média hevesen támadta.
 • Edward Snowden NSA-szivárogtató arra figyelmeztet, hogy a kormányok a megfigyelőállam kiépítésére és az alapjogok korlátozására használják ki a jelenlegi helyzetet. A most bevezetett ellenőrző intézkedéseket a válság elmúltával nem fogják megszüntetni.

„… az egyetlen módja a pestis elleni harcnak a becsületesség.“
Albert Camus: A pestis (1947)

https://swprs.org/

Vélemény, hozzászólás?