Dr. Bene Gábor írásai Gondolatok

Szavazz érvénytelenül? – Ne csak lájkolj, szerveződj, mert ha nem teszünk, akkor elveszünk!

(BG: Ez egy fiatal keze alól kikerült írás a napokban került a kezembe. S azért adom közre a saját javaslataimmal együtt, mert sok gondolattal egyetértek, de vannak továbbfejlesztő gondolataim. S talán a fiatalság is megérti, hogy épp az ő jövőjükre kellene a következő választáson gondolni, NEM önfeladó módon, érvénytelenül szavazni! Ám aki jobbat tud, keressen! 70/360 3595)

A választások kapcsán az előző két posztunkban Somló Eszter és Turai Eszter írt arról, hogy vajon érdemes-e most vasárnap beülni a szavazófülkékbe. Egy olvasónk, Pőcze Borbála szerint van egy harmadik opciónk is: érvénytelenül szavazni. A továbbiakban az ő véleményét olvashatjátok.

Azért írom meg ezt az első felindulásból elkövetett word dokumentumot, mert elolvastam általam nagyra tartott volt osztálytársam, Turai Eszter és általam ismeretlen Somló Eszter írásait a HaHa honlapján, de még vannak bennem-ragadt dolgok.

Tehát, hogy leszögezzük az elején, nem kedvelem a Fideszt, nem kedvelem Orbán Viktort. De ahogyan csak lehetséges, annyira nem kedvelem Schiffert vagy Bajnait vagy Mesterházyt és az állítólagos ellenzéki összefogás bénázásától és vélt vagy valós hatalmi cicaharcáról meg még annyit sem gondolok, mint a Fidesz autoriter kormányzásáról.

(BG: Ezzel egyet értek, s szerintem a lejáratódott politikusok helyett a saját helyi közösségeink által választókerületi követté jelölt – helyben ismert és elismert, pártonkívüli, tisztességes, közösségi szolgálatra és a képviseletre alkalmas – személyt kellene végre támogatni a szavazatunkkal!)

Az egyetlen dolog, amin 3 hete gondolkodom csak az, hogy elmenjek-e szavazni és ha elmegyek, mit tegyek. Az összes létező vallású, származású és politikai szemléletű barátommal elölről és hátulról is körbejártam ezt a témát és azt látom, hogy nemcsak az átlag magyar egyetemista, de az átlag hátrányos helyzetű vagy kisebbséghez tartozó, az átlag meleg, az átlag roma, az átlag családanya vagy az átlag tanácstalan sem tudja, mit kezdjen magával vasárnap.

(BG: Nekem az a javaslatom, hogy gondolja át minden fiatal: eddig bárkire szavaztunk, valós képviselet nélkül maradtunk! Nem inkább le kellene szakadni a pártoskodóktól? Nem kellene inkább saját jelöltre szavaznunk?)

Láttam egy videot viszont pár hónapja, amiben az angol humorista, politikai gondolkodó, anarchista, drogfüggő, polihisztor Russell Brand beszél.

Lehetséges, hogy elborult elképzelései vannak arról, hogy mi válthatná fel a jelenlegi politikai rendszereket, de egy dolgot biztosan jól lát és az az, hogy ő, mint akkori tinédzser, (fiatal felnőtt, ha úgy tetszik) egy olyan szociális és gazdasági csoport tagja volt, akiket az akkori pártok nem képviseltek. És ez egy olyan demokráciában történik, tegyük hozzá, ami száz meg száz éves múlttal (!) rendelkezik és ahol családok nem szakadnak szét extrém politikai nézetek és viták miatt a vasárnapi rántotthús mellett.

Tehát, mint huszonéves magyar fiatalok mi a szart csináljunk ebben a helyzetben, ahol a szocializmusból ittmaradó, harcsabajszos apókák beszélnek a semmiről egésznap, közben kilopják az utolsó petákomat is a zsebemből és bezárják a kedvenc kocsmáimat és röghöz kötnek és elvárják, hogy tegyek valamit az országomért, de én kurvára nem akarok.

Russell Brand ugyan nem ment el szavazni soha életében, de ez szerintem szintén gyávaság.

(BG: Igen, ebben egyetértünk! Mert aki nem áll ki a véleménye mellett, nem segít abban, hogy valós népképviselet alakuljon ki a hamis pártképviselet helyett az gyáva! A valós népképviselet csak rajtunk múlik! Azon, hogy képesek leszünk-e megszervezni önmagunkat, alulról jelölni képviselőket.)

A szüleim, akik éltek a szocializmusban, nyilvánvalóan, éltek és gondolkodtak a rendszerváltáskor, látták az “elmúltnyócévet” meg a mostaniakat is és értelmiségi, mitöbb polgári családnak számítunk, a “csaknelegyenFidesz” elvet követik, vagyis úgy vélik, hogy minden szavazat, ami nem a legnagyobb ellenzéki erőnek megy, elvesztegetett voks és csak erősíti a Fideszt és csökkenti a kormányváltás esélyét. Egyenesen felháborítónak tartják a lehetőségét annak, hogy én, az ő lányuk, ne ugyanúgy szavazzak, mint ők. Tudják ők is, a közvéleménykutatások alapján, meg a Békemenetelők száma alapján, meg a sok megvásárolt rezsicsökkentett család alapján, hogy esélytelen bármilyen kormányváltás-szerű szárnycsapkodás is, de szerintük nem mindegy, hogyan és mennyivel nyernek és ha nem lesz 2/3, már az is valami.

(BG: Valójában nem a kormányváltás a tét, hanem a jó irányú változás lehetősége, az erkölcsös közélet visszaszerzése. Ez azonban nem meg másként, csak is önszerveződő, egymást segítő Kaláka közösségekkel. A társadalmi atomizáció ugyanis, éppen ezt akadályozta és akadályozza ma is.)

Abban maximálisan egyetértek Turaival, hogy a politikai szerepvállalás, a demokrácia nem a fülkében kezdődik és ér véget, hanem minden nap folyik az életünkben és ha nem nyitjuk ki a szemünket nagyon gyorsan, akkor nem lesz ebből semmi jó. A Jobbik tovább fog erősödni, az oktatás romlani, a közbiztonság és a forint gyengülni, a diákhitelt meg nem fizeti senki és elvágyódik a fiatalság.

Tenni kell valamit, de szar lóra nem rakunk, nyilván.

(BG: Ezzel nagyon egyet kell érteni, mert a jelenlegi két nagy szekértábor kizárólag a közhatalom „privatizálása” és az abból származó pénz bűvöletében él. A fiatalság pedig önszerveződés hiányában, kilátástalannak látja a helyzetet, mert ők is jobbára az anyagias megfontolásokat látják. Ám a globalizmus jelen összeomlása fel fogja értékelni a nemzet erkölcsiségét!)

De semmilyen lóra rakni, avagy otthonmaradni meg közöny és a közöny még több közönyt szül, márpedig nekünk itt az elsődleges hosszútávú célunk az, hogy képviseltessük magunkat, ami otthontól, a kanapéról nem fog megtörténni.

Szóval arra jutottam, és itt és most megkérek, nem, felszólítok minden magyar hezitáló fiatalt, hogy menjen el szavazni, mutassa meg magát, legyen ott, legyen bevéve a neve mindenféle könyvekbe, fogja meg a tollat a kezébe, mert

1) ez IS része a demokráciának és gyakorolnunk kell az ikszelgetést, ne legyetek lusták,

2) és ez a legfontosabb pontja ennek az egész írásnak: EZZEL MEGMUTATJUK, HOGY VAN EGY SZÁMOTTEVŐ TÖMEG, AKIKNEK VAN HANGJUK, ELMENNÉNEK SZAVAZNI, DE NINCS KIRE, MERT NINCSENEK KÉPVISELVE.

(BG: Valóban sokáig nem volt KIRE szavazni, mert nem szerveződött meg az a pártonkívüli – civilnek is mondható – nemzeti tömeg, amely képes felmutatni valóban alkalmas és hibázás esetén visszahívható képviselőket!)

Indítsuk el végre a demokrácia hosszú-hosszú fejlődését azzal, hogy pofonvágjuk, mi, magyar fiatalok ezt a begyöpösödött, unalmas, tolvaj politikus-generációt és szavazzunk, de mégsem.

És szerveződjünk és gondolkozzunk és változtassunk.

Pőcze Borbála               

(BG: Én is ezt szeretném fiatalok! Szerveződjetek, gondolkodjatok, változtassunk! S ha vannak jelöltjeitek, akkor forduljatok a Nemzetegyesítő Mozgalomhoz, akik segítenek nektek abban, hogy végre népképviselők, alulról jelölt, valóban alkalmas személyek kerüljenek a törvényhozásba!) 

NEEM

Vélemény, hozzászólás?