Justitia, akinek nem jut semmi
Belföld Dr. Bene Gábor írásai Gondolatok Jegyzet Kiemelt

Nem kellene már felébredni debreceni magyarok?

Gondolatok a magyar (?) bíróságról…

A bírói etikáról és a koncepciós perekről volt már szó ezen a honlapon. Ám most ismét szemet szúrt egy konkrét eset! 

Egy debreceni bíró Madar Miklós gazdaember ítéletébe a terrorcselekmény elkövetését írta bele, amelyért 10-től 20 évig terjedő büntetés járhat, holott a vádirat szerint csupán terrorcselekménnyel való fenyegetésért állt a bíróság előtt. Már az is nagyon meglepő, hogy mi alapján gondolta az ügyészség terrorcselekménynek azt, amit semmi sem támaszt alá, de az még inkább meglepő, hogy a vádhoz kötöttség ellenére a bíró nem az előkészület, pontosabban csak fenyegetés miatt, de egyenesen az „elkövetésért” szabta ki a büntetést az ítélet szerint! (Legalábbis ez szerepel az ítéletben!!)

Álláspontom szerint azonban legfeljebb a hivatalos személy elleni erőszak [310. § (1)-(5) bekezdés] állhatna meg, s nem a 314. szakaszban lefektetett terrorcselekmény, ami így hangzik: 

Terrorcselekményt követ el az, aki abból a célból, hogy a) állami szervet, más államot vagy nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön…

Először is semmiféle kényszerítés nem történt, hiszen a gazda csak fenyegetőzött, de semmilyen konkrét cselekvést nem hajtott végre! Hallomásom szerint Madar Miklós az állítólagos önkormányzatot ill. annak dolgozóját fenyegette meg, s így az sem biztos, hogy egy állami szerv, hanem egy állítólagosan helyi „önkormányzat” dolgozója – tehát még nem is a teljes önkormányzat – lett megfenyegetve.  Igaz az alábbi cikkben kormányhivatalt olvashatunk, de az szerintem egy tévedés.
Egyébként értesüléseim szerint az önkormányzat olyan magas összegű hitelt vett fel a földkisajátítás fedezésére, ami hektárra kivetítve és arányosan is, sokszorosan meghaladja a gazdának letétbe helyezett összeget, a kisajátított földnek a „szakértő” önkormányzat által megállapított ellenértékét. Nem azt kellett volna vizsgálnia a helyi rendőrségnek és az ügyészségnek is, hogy miért vettek fel akkora hitelt, ha annak csak piciny töredékét hajlandók kifizetni a birtokosnak a kisajátítás kapcsán?

Nézzünk egy részletet a Blikk írásából!

– Nyolc év alatt idegőrlő levelezés és ki nem fizetett adásvételi ajánlatokkal tarkítva hat részletben fillérekért sajátította ki a kormányhivatal a debreceni önkormányzat részére 13 hektár földemet, aki annak hatványáért eladta a kínai CATL gyárnak. Mivel egy ügyvéd sem állt velem szóba, végső elkeseredésemben írtam a kormányhivatalnak azt, hogy ha a földemre lépnek, vér fog folyni – mondta a Blikknek Madar Miklós. 2023. március 13-án két év – négy év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte őt folytatólagosan elkövetett terrorcselekménnyel való fenyegetésért. Továbbá mintegy félmillió forint bűnügyi költséget is kiszabott rá.

Madar Miklós debreceni gazda, kisajátították a földjétA dühös debreceni gazda, Madar Miklós/ Fotó: Blikk

Két évvel később a gyár építésének megkezdése előtt a gazdára a saját ágyában ugrottak rá a rendőrök.

– Lecsuktak 72 órára és terrorcselekménnyel való fenyegetés miatt eljárást indítottak ellenem. Amikor a rendőrök bevittek, azt mondogatták nekem, hogy nem baj, ha a földemet elveszik, mert kitanulhatok egy szakmát és felvesznek majd valamilyen gyárba dolgozni. 50 évesen! – jegyezte meg Madar Miklós felháborodva. – Aztán amikor a debreceni közmeghallgatáson nagy felháborodás közepette elmondtam a történetemet, az ügyészség azonnal vádat emelt velem szemben. Még a vádirat kézbesítése előtt annak tartalma kikerült a médiához, amivel megsértették a személyiségi jogaimat.

A férfi megjegyezte, hogy több ügyvéddel konzultált, és azok úgy látták, hogy a vagyona és a családja védelmében írt fenyegető levelek nem merítik ki a terrorcselekménnyel való fenyegetés bűntettét, amelyért kettőtől nyolc évig ítélhető el.

Szerintük hivatalos személy elleni erőszakkal való fenyegetést lehetett volna megállapítani, amiért maximum három év szabadságvesztést lehet kapni – közölte a férfi, akit a Debreceni Törvényszék bírája bűnösnek talált, és 2023. március 13-án két év – négy év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte őt folytatólagosan elkövetett terrorcselekménnyel való fenyegetésért. Továbbá mintegy félmillió forint bűnügyi költséget is kiszabott rá.

– A 23 hektár földemből elvettek 13-at, a maradék 10 hektár meg használhatatlanná vált azzal, hogy a megépített 481-es úttal belvízkárossá tették, és hamarosan egy olyan mérgező gyár lesz mellette, ami háromszor akkora lesz, mint a Giga Nevada lítiumakkugyár, amit az amerikai környezetvédelmi hatóság csak 100 kilométer távol mindentől, a sivatag közepén engedélyezett megépíteni.

Madar Miklós szerint teljesen lenullázták őt. – Letétbe van helyezve 280 millió forintom, de bárkinek odaadom, aki 23 hektár, körülbelül 40 aranykorona értékű szántót talál nekem Debrecenben, a telepemtől 5 kilométernél nem messzebb távolságra. Tönkretesznek embereket egy olyan beruházás érdekében, ami mellesleg a magyar történelem legnagyobb értékű külföldi befektetése – jegyezte meg a gazda.

Eddig az idézet a Blikkből!     S nézzük a tanulságot!

Állítólag a gazda pénzéhes? Akkor miért nem kap azért a pénzért amit számára letétbe helyeztek hasonló adottságú szántóföldet?

Egy pénzéhes ember írja ezt? „bárkinek odaadom (a 280 milliót), aki 23 hektár, körülbelül 40 aranykorona értékű szántót talál nekem Debrecenben, a telepemtől 5 kilométernél nem messzebb távolságra.

Ugye tetszenek érteni?

A gazda tönkretéve, a kínai akkugyár pedig szennyezni fog, mert hiába ígérgetnek bármit a tőkeérdek a legfontosabb, az pedig nem arról híres hogy vigyáz a természetre!

Nem kellene már felébredni debreceni magyarok? Mert ahogy Széchenyi írta: egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen! Én beadtam egy földvédelemmel kapcsolatos népszavazási kezdeményezést, amit valószínűleg lesöpör az NVB, de ha Debrecen népe folyamatosan és 50-100 ezres tömeg tüntetne, vagy ha az ügyészség a valódi bűnösöket állítaná bíróság elé, akkor meghátrálna a gigantománia!

https://www.blikk.hu/aktualis/krimi/debreceni-gazda-fenyegetese/y19ed1n

Vélemény, hozzászólás?