Gondolatok

Levél Amerikából…..

A Föld azért melegszik, mert több napenergia érkezik, mint amennyi távozik az űrbe. Mivel a tengerek tömege több mint százszorosa az atmoszféráénak, az atmoszféra felmelegedésének következményeit már tapasztaljuk, a tengerekét még alig. (Számitásaim mutatják, hogy a tengerek reakció-ideje a levegőjének cca. tízszerese.) Az emberiség kezdi látni a károkat és ímmel-ámmal kezd pár védekező lépést mérlegelni. Ugye a leggyakrabban hangoztatott cél a széndioxid kibocsájtás felszámolása. Ezzel kapcsolatban ugye szó van arról, hogy 2050-re elérjük a „szén semleges” vagy „nulla szén” állapotot. Nos először nézzük, hogy mi is a „szén-semleges” állapot? Ez az az állapot, amikor az emberiség által kibocsájtott üvegház hatású gázok mennyisége már nem több, mint amit a növényzet és a tengerek abszorbeálnak, tehát egy olyan állapot, amikor az atmoszféra széntartalma már nem emelkedik. Jól értsük ez: a széntartalom nem csökken, csak tovább nem emelkedik! Ez ugye azt jelenti, hogy a felmelegedés sebessége nem lassul, de a mai sebességével tovább emelkedik.

Ahhoz, hogy csökkenjen a felmelegedés, ahhoz persze nem a „szén semleges” állapotot kellene elérnünk, hanem fel kellene számolni magát a szén kibocsájtást, megszüntetni a fosszilis anyagok égetését és teljesen áttérni a nap-hidrogén technológiára. E helyett fel sem vetődik a már a levegőben lévő szén mennyiségének csökkentése, ami miatt a „szén-semleges” állapot elérése után is folytatódik a felmelegedés.

A földgáz még rosszabb, ugyanis majdnem 100%-ban metán és a metán százszor erősebb üvegházhatással rendelkezik, mint a széndioxid. Mindezt persze a gáz lobbi (és különösen az oroszok) tagadják és azt nyomják, hogy építsünk csak gázvezetékeket, mert a földgáz jobb, mint a szén vagy olaj. Ezt a hazug propagandát a média és a politikusok is átvették és a társadalom nagy része is elhiszi, pedig csak arról van szó, hogy a 20 trillió dollár értékű gázt nem akarják ott hagyni, ahol van (a földben). Nem tanulunk kőkorszakbéli őseinktől, akik nem azért tértek át a bronz használatára, mert elfogyott a kő, hanem azért, mert a bronz jobb.

E mellett az erdők égése, az abbedo (hó és jég olvadása eredményezte csökkenése a napenergia visszaverődésének), a permafroszt (örökfagy?) olvadása vagy a tengerek „degassing”-ja (kigázolása?), még ebben az évtizedben eléri a billenési pontot (tipping point) és akkor a szénkibocsátás nem csak meghaladja az emberiség teljes szén kibocsájtását, de emelkedése visszafordíthatatlanná válik.

Na de abbahagyom, már igy is túl sokat írtam, mert a mai ember ebben a gombokat nyomogató és félmondatokban kommunikáló korban nem nagyon olvas, kevés más érdekli, mint a tőzsde állása meg a pártpolitika, s igy rajtad kívül keveseket érdekel ez a „fal”, mely felé rohan az emberiség. Ha mégis több érdekelne, kattints ide: https://www.controlglobal.com/voices/liptak/

Béla bátyád

Vélemény, hozzászólás?