Dr. Bene Gábor írásai

A magyar királyokat választani kell!

NEMZETTÁRSAIM!

Nehezen szánom rá magamat az írásra! Először azért mert halottról vagy jót, vagy az igazat! Én pedig nem tudom a teljes igazságot, de nem is akarok igazságot tenni, hiszen az a Jó Isten dolga.

Ám leírom nektek az emlékeimet Daka József kapcsán. 8-10 éve lehetett, hogy Székesfehérváron jártam egy rendezvényen, ahol megjelent Daka úr is.

A „koronázásáról” szóló igen tömör beszámolója után, feltettem neki pár kérdést.

Ha jól emlékszem ezek voltak:
1/ Mit tartalmazott az eskü szövege és mit a hitlevél?
2/ Hol történt meg a napvágás, illetve mit keresett a „koronázáson” egy német tábornok?
3/ Ha esetleg emlékezne ennek a tábornoknak a nevére, vagy az eseményen részt vevő magyar nemesek neveire, akkor azok emlékirataiból biztosan összeállna egy valós kép erről a furcsa és szokatlan aktusról, mert nem gondolja Daka úr, hogy kicsit hiányos a beszámoló?
4/ Mi az ami egyértelműen bizonyítja ennek az aktusnak a megtörténtét, az elmondottakon túl?

Megdöbbentő volt számomra a válasza„Leloptam a trónszékről egy aranyrojtot, s az a mai napig a birtokomban van!”  Természetesen a többi kérdésre nem válaszolt, sőt azonnal ott is hagyott, hogy ne kelljen tovább beszélgetni velem. Ennyit Daka Józsefről és minden rokonától,ismerősétől, barátjától, alattvalójától elnézést kérve közlöm: A magyar királyokat választani kell, tehát a törvényes Országgyűlésnek meg kell szavazni a személyét! Ám az erre vonatkozó kérdést már azért nem tettem fel neki, mert egyszerűen otthagyott.

Egyébként minden rangkórságban szenvedő barátomnak és ismerősömnek ajánlom, hogy a Nemzettudat építésének válasszon egy másik, egy valóban eredményes formáját, s ha lehet akkor ne Daka József példáját kövesse, hanem azokét az egyszerű magyarokét, akik pl. 1919, júliusában csak azt kérték a Szegeden megalakult Nemzeti Hadsereg fővezérétől, hogy várjon még egy hetet a had elindításával, hogy betakaríthassák a földekről termést!

Egy hét múlva ugyanis ők is fegyvert fognak a haza védelmében és a bolsevik banda kitakarítása érdekében. Mi itt Szegeden ennek az aktusnak a 100-ik évfordulóját ünnepeljük a most következő vasárnap (július 28) déli 12 órától az alsóvárosi ferences templom előtti téren, majd a Gazdakör épülete előtt, utána a Hősök kapujánál, stb. Nem lesznek kitüntetés osztások, hosszú és öntömjénező beszédek, csak próbálunk méltóak lenni az egykori hazamentőhöz!

Gyertek el, várunk minden jó magyart!

Szeretettel:

Dr. Bene Gábor 
70/3603595

Vélemény, hozzászólás?