Hírek

Szégyen a Hunyadit ábrázoló bádogszobor Zimonyban – nyílt levél Áder Jánoshoz

Nyílt levél Magyarország Köztársasági Elnökének!

A közérdekű adatkiadás joga alapján kérdezzük az államfő urat, hogy mely személyek, intézmények hagyták jóvá a Zimonyban felállított és ön által felavatott bádogszobrát Hunyadi Jánosnak, aki a kereszténység egyik legnagyobb hadvezére volt?

Bp. 2019-09-01

Nemzetegyesítő Mozgalom tagsága

Kép forrása: Szabad Magyar Szó

Emlékeztetőül az alábbi gondolatok hangoztak el továbbá a mozgalom tagjaitól:

  • (Magyar Művészeti Akadémiától kérdezzék meg, hogy miként fogadhatták el ezt a – hiteles történelmi személyt lejárató – szerintünk karikatúra szobrot? Arról kérünk tájékoztatást, hogy milyen döntési mechanizmuson keresztül született meg a döntés! Vonják őket felelősségre, mert ez csak elmérgesíti a két nép viszonyát!
  • A Magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum miért nem vétózta meg ezt a szobrot, akár a leleplezése után is?
  • Ez a szobor csak gagyi kategória lehet a kezdeményező Professzorok Battyány Köre miért nem emelt szót ellene?
  • Madarassy nevű szobrász, hogyan mert egy ilyen megalázó szobrot elkészíteni, amivel a szerbek előtt is lejáratódtunk! Mert ezzel a szerbeket is megaláztuk, hiszen náluk is nemzeti hős Hunyadi János!
  • Egy ilyen szobornak a konkrét történelmi személyiséget és a magyar államszemélyiségét kellene képviselnie!
  • Kezdődjenek meg az államközi tárgyalások a jelenlegi szobor eltávolításáról, és a megfelelő új szobor elhelyezéséről, Hunyadi nevéhez és történelmi szerepéhez méltó helyen és minőségben.
  • Számunkra érthetetlen, hogy az államfő miért nem szólalt fel a történelmi emlékeinkhez és az ábrázolt(?) személyhez teljesen méltatlan szobor ellen, ahelyett hogy felavatta volna?)

 

Dr. Bene Gábor  (pártonkívüli szóvivő)

Vélemény, hozzászólás?