Belföld Hírek

Feljelentés a Filmalap „éberjei” ellen!

Tisztelt Barátaim/Bajtársaim!

A tegnapi napon (dec. 5-én) kiegészítettem a gyaníthatóan bűnszervezetben és bűnszövetségben folytatott, Filmalapban tevékenykedő „éberek” elleni feljelentést, amelyet Bene Gáborral együtt benyújtottunk a Főügyészségnek, személyesen dr. Polt Péternek címezve.

Tegnap délután bevittem Szőcs Géza, Orbán Viktor kulturális ügyekben Miniszterelnöki Főtanácsadó személyi titkárának, Benyhe Istvánnak, majd a Polgárok Házában este 6-kor megrendezett Gajdics Ottó (Magyar Idők főszerkesztője) által moderált „A kultúra diktatúrája”, könyvbemutatón, mind neki mind a két szerzőnek; Szakács Árpádnak, Bayer Zsoltnak és László Petrának („Pesti srácok„) átadtam a mellékelt feljelentést és mellékleteit.

(Gonda László)

Íme a feljelentés:

 

Legfőbb Ügyészség                            

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész úr részére

1055 Budapest

Markó u. 16

Tisztelt dr. Polt Péter úr,

Alulírott Gonda László (<lakcím>) és dr. Bene Gábor (<lakcím>) a Be. 376. § (1) bekezdései alapján, a Btk. 91. § szerint bűnszervezetben vagy bűnszövetségben történő elkövetésre utaló jelek alapján, gyanúnk szerint a következő bűncselekmények esete állhat fenn: mivel egyetlen alább megnevezett Focus-Fox vagy Focusfox Kft. a mellékelt lista szerint az elmúlt pár év alatt 32 pályázatot nyert, így alapos a gyanú, hogy a Btk. 290. § korrupciós bűncselekmény, vesztegetés segítségével követték és feltehetően követik el, a Btk. 305. § c) pontjába ütköző és a szerint minősülő hivatali visszaélés bűntettét, Btk. 373. § (1) bekezdésébe ütköző és a (6) bekezdés a) pontja szerint minősülő csalás bűntettét, valamint a Btk. 345. § hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények, megalapozott gyanúja miatt

ismeretlen tettesek ellen az alábbi büntető feljelentést tesszük.

Az általunk hozzáférhető, megismerhető tényállás szerint, a

Magyar Nemzetí Fílmalap Közhasznú Nonprofit Zrt.

  1. augusztus 15-én történelmi filmek számára pályázatot hirdetett, melynek fődíja 1 millió Ft volt. Nem sokkal később, az MNF KN Zrt. 2018. augusztus 30-án kihirdette, hogy Az utolsó bástya c. film gyártás-előkészítéséhez 91 millió forint támogatást adott a FOCUSFOX Kft.-nek.

(Döntés száma: GYE/18-FA0824 / 130809-2940)

A pénzt információm szerint át is utalták. A forgatókönyvet a Filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója, Hegedűs Bálint írta. A forgatókönyv jogai – ma még ismeretlen módon – ugyanakkor átkerültek az AUB Produkció

Kft.-hez (1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 141. B. ép., adószáma:26517908-2-41, ügyvezető Ferenczi Gábor János), illetve a FOCUSFOX Kft.-hez (ügyvezető Ferenczi Gábor János, 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 141. B. ép, adószám: 10923397-2-41). Az AUB Produkció Kft. direkt erre a filmre hozták létre 2018-ban, erre utal a neve is, amely a Az utolsó bástya.

Mindkét Kft. tulajdonosi köre ugyanaz – tulajdonos Ferenczi Gábor János, akinek szerepe meglehetősen feltűnő ebben a filmes világban.

A döntéskor Hegedűs Bálint a Zrt. igazgatója, alkalmazottja volt, ami összeférhetetlen, s visszaélésekre ad alkalmat még akkor is, ha – papíron! – már nem ő rendelkezik a könyv jogaival, ami csak egy ..trükk”!

Az előre eldöntött támogatás alapos gyanúját erősíti az a tény is, hogy a történelmi filmes pályázaton Az utolsó bástya című filmtervvel nem indultak.

Minek is, hiszen nem 1 millió, hanem 91millió megszerzése volt a cél.

A belső, sem szakmai etikailag, sem jogilag nem elfogadható „pályázati” mechanizmus lényegi eleme, ahogy Hegedűs Bálint átadta, ill. eladta az AUB Produkciónak a film jogait. Valószínűleg ez színlelt szerződés volt, s nem történt meg a kifizetés, csakúgy, mint ahogy az AUB Produkció Kft. továbbadta a jogokat a FOCUSFOX Kft.-nek, Az egész céges áttét azt a célt szolgálta, hogy elkerüljék a bennfentesség látszatát. A forgatókönyv a médiában elhangzó részletes elmondása, ill. leírása alapján, egy sebtiben összetákolt, szakmaiatlan munka.

Egyértelmű, hogy a cél az volt, hogy a történelmi filmek iránti igényt meglovagolva pénzt szerezzenek a filmalaptól. Ráadásul a példátlan összegű, 91 milliós támogatást megszerezni. Sajtóhírekből tudjuk, hogy a tervezett támogatás mintegy 7 mrd. Ft is lehet. Nem mellékesen mind a szakmában, mind a közéletben hatalmas botrányt keltett az ügy, amelyről több cikk, TV-kben elhangzott beszélgetések tanúskodnak…

Az előre eltervezettséget az is bizonyítja, hogy a készülő produkcióhoz utólag kerestek rendezőt! A csalás lehetőségét az alapozza meg, hogy bennfentes információk és manipulált döntési mechanizmus segítségével a gyártó cég az MNV KN Zrt.-től máris megszerezte a 91 milliót. Közvetett bizonyíték a haszonszerzésre az a tény is, hogy a filmhez az ötlet megszületése után kerestek rendezőt – Ez az M5 csatorna műsorából is kiderül, (Ez itt a kérdés, 2018, november 17, 18.44)

A hamis magánokirat felhasználása vétsége ott merülhet fel, hogy a forgatókönyv szerzője Hegedűs Bálint, az AUB Produkciós Kft. és a FOCUSFOX Kft. között a forgatókönyv jogai átjátszásakor színlelt tartalmú szerződést köthettek, használhattak fel és. a gyártó cég és a filmalap munkatársai összejátszhattak a támogatás megszerzése érdekében. Kérem, vizsgálják meg azt is, hogy a két cég és a szerzők között történt-e pénzügyi teljesítés.

A következő szakmai részletek lehetnek az ügyészségi vizsgálat során még fontosak:

A filmalap pályázati lépcsői:

  1. Forgatókönyv-fejlesztési pá lyázat
  2. Gyá rtás-előkészítési pályázat
  3. Filmgyártási pályázat

A nem protekciós pályázóknak ezeken a fordulókon kell túljutniuk, hogy filmet forgathassanak.

,,Az utolsó bástya” film rögtön a 2. lépcsővel kezdett…

A csalás gyanúját erősíti, hogy nagy sietségben osztották ki a 91 millió forintot, mégpedig úgy, hogy a forgatókönyvet nem adták be forgatókönyv-fejlesztési pályázatra, hanem rögtön a gyártás-előkészítésre kértek – és kaptak -, annyit, amennyit a filmalapnál korábban még soha senki.

Feltűnően nagy volt a sietség, mert ki akarták kerülni az augusztusban megjelent történelmi filmes pályázaton való indulást. Éppen ezért született a médiában többektől elhangzott, megírt, egy szakmaiatlan, gyenge forgatókönyv amit – szintén a médiahírek szerint, Hegedűs Bálint azóta többször is átdolgozott. Ha a fejlesztésre adja be a film forgatókönyvét, szinte bizonyos, hogy egy nem elfogult zsűri nem ad rá pénzt.

Kelt Budapesten, 2018. december 5-én

Tisztelettel

                                                                     Gonda László                                                     dr. Bene Gábor

Mellékletek:

  1. Nyertes pályázatok listája 1. old.
  2. Nyertes pályázatok listája 2. old.
  3. A filmszakmai döntőbizottság 2018/0017. számú határozata
  4. Sajtómegjelenés és -visszhang a Filmalap tevékenységével és a történelmi filmekkel kapcsolatban

NEEM Nemzetegyesítő Mozgalom

Vélemény, hozzászólás?