COVID-19 Hírek

New Yorkban nincs még karantén

Akár kétszázezer amerikai halottal számolnak · Kijárási korlátozások a legtöbb államban

Szőcs László Magyar Nemzet

 

Donald Trump elvetette a tervet, amely szerint vesztegzár alá helyezték volna New York egész vonzáskörzetét, az azonos nevű állam mellett New Jersey-t és Connecticutot is. Több mint 130 ezer koronavírus-fertőzöttel az Egyesült Államok lekörözött már minden más országot, a rohamosan terjedő kór új gócpontja Detroit lehet. New Yorkban elhalasztották az előválasztásokat júniusra, ám a világvárost jobban foglalkoztatja, lesz-e áprilisban elég lélegeztetőgép, mint az, hogy miként alakul a Biden–Sanders-párharc. Lapzártánkkor érkezett: amerikai kormányilletékesek akár 100-200 ezer halottal számolnak.

Meghaladta tegnapra a 130 ezret a koronavírus-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban; az adat már napok óta a legmagasabb az egész világon. Eközben a betegségben elhunytak száma 2200 fölé szökött, miután pár nap leforgása alatt megduplázódott, a Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint szerdán haladva meg az ezret.

A halottak között van egy csecsemő is, mégpedig Illinois államban. Donald Trump elnök a hét végén katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Michigant, ami azt jelenti, hogy – másokhoz, így Kaliforniához, New Yorkhoz vagy Washingtonhoz hasonlóan – ez a középnyugati állam is támogatásra számíthat a járvány okozta nehézségek enyhítésére, írta a távirati iroda.

Az elnök egy kórházhajót bocsát útjára. A világváros ellátórendszere kap mentőövet Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky

Az amerikai tisztifőorvos, Jerome Adams még pénteken jelezte, hogy Michigan legnagyobb városa, Detroit – ahol a járvány már több mint két tucat áldozatot szedett – az egyik új epicentrum, és a helyzet az elkövetkező napokban rohamosan romlik. Teena Chopra, a detroiti kórházközpont orvosigazgatója azt mondta: náluk várhatóan súlyosabb lesz a helyzet, mint New Yorkban, noha minden második amerikai fertőzést most a világváros vonzáskörzetében jegyzik.

Gyors ütemben terjed a Covid-19 Louisianában, amelynek kormányzója, John Bel Edwards arra figyelmeztetett: április első hetében már nem lesz elegendő lélegeztetőgép a déli államban. Ron DeSantis floridai kormányzó elrendelte, hogy nemcsak a New Yorkból, de Louisianából érkezőknek is kéthetes önkéntes karanténba kell vonulniuk.

A hét végén a floridai utakon ellenőrző pontokat létesítettek a louisianai rendszámú autók átvizsgálására. Rhode Island államban a Nemzeti Gárda tagjai járják házról házra a településeket, ugyancsak arra figyelmeztetve: aki New Yorkból érkezett, annak kötelezően kéthetes karanténba kell vonulnia. Mától már a legtöbb szövetségi államban kijárási korlátozás lép életbe, s mintegy 225 millió amerikai­nak kell otthon maradnia.

Ugyanakkor Trump tegnapra virradóra azt közölte: noha fontolgatta, hogy ilyen döntést hoz, de New York, New- Jersey és Connecticut mégsem kerül vesztegzár alá, helyette szigorú utazási korlátozásokat vezetnek be. Andrew Cuomo, New York demokratapárti kormányzója már előzőleg elutasította a húszmilliós államot sújtó karantén felvetését, kijelentve: megvalósítása felérne az államok elleni háború meghirdetésével.

– Nem hiszem, hogy jogszerű lenne – mondta Cuomo, hozzátéve: egy ilyen döntés gazdaságilag is katasztrofális következményekkel járna. A kormányzó bejelentette azt is: az áprilisra tervezett előválasztásokat júniusra halasztják. Igaz, ennek nincs már nagy jelentősége: a demokrata elnökjelöltségért folytatott küzdelemben Joe Biden volt alelnök csaknem behozhatatlan előnyre tett szert Bernie Sanders szenátorral szemben, így szinte bizonyosan ő lesz novemberben Trump ellenfele az elnökválasztáson.

Ned Lamont, a New York mellett fekvő Connecticut ugyancsak demokratapárti kormányzója arra figyelmeztetett: New York, New Jersey és Connecticut déli része a kereskedelmi és pénzügyi világ fővárosa, és ha Trump szeretné a járvány után újra beindítani a gazdaságot, akkor „nagyon oda kell figyelnie, hogy mit mond, és mit nem mond ki”. Bill de Blasio, New York polgármestere tegnap azt mondta, a csaknem kilencmilliós világvárosnak egy hétre elegendő egészségügyi felszerelése van, kivéve a lélegeztetőgépeket, amelyekből legalább több százra sürgősen szükségük lenne.

*

Hej, Amerika!

aki kultúráról, humanitásról fecsegsz, miközben országodban alig 300 éve még embereken csörgött a rabszolgalánc, sőt 100 éve még külön utaztak a fehérek és négerek a buszon,

aki “hamis zászlós művelettel” kiprovokáltál két világháborút, (Luzitania, Pearl Harbor)

aki ott tüsténkedtél, mikor elrabolták Országunk 2/3-át,

kinek a tollpihe súlyú “kultúrája” eltörpül akár a magyar (több ezer) de elismerten csak ezer éves, vagy akár a kínai 3000 éves kultúra mellett,

aki minden háborút megnyertél, és a más népek vérén, munkáján gazdagodtál meg,

aki békeidőben, már a második világháború óta 69 háborút robbantottál ki, ártatlan

népek millióinak vérét ontva, és mindenütt megint csak raboltál, gazdagodtál,

aki már elfelejtettél alkotni, dolgozni, csak spekulálni és dolgoztatni tudsz már,

aki elárultad a dicsőséges ‘56-os magyar forradalmat, mert miközben rádiód harsogva uszított, aközben táviratilag biztosítottad Hruscsov “elvtársat”, hogy nem fogsz segíteni a magyaroknak, sőt a Szuezi cécóval még a figyelmet is elterelted Hazánkról,

aki a művészien kivitelezett ikertornyok felrobbantásával megint csak szembe hazudtad a világot, hogy indokot találj  egy újabb vérfürdő elkezdésére, kizárólag a magad hasznára,

aki még most sem rendelsz el New Yorkban karantént, (elvégre te amerikai vagy), így hosszú idő után először  most veszíteni fogsz, mert egy olyan ellenséggel

találtad magad szembe, aki ellen nem hatékony sem az árulás, sem a

hitszegés, sem a hamis zászlós hadművelet, de a csodálatos (?) hadsereged , sőt az atomfegyvered sem, mert láthatatlan, sőt nem is a hagyományos értelemben vett élőlény.

Nem ítélkezem!

Istennél a kegyelem!

De tanácsolom: tanulj meg imádkozni!

H.E.

 

Egy kapcsolódó MTI hír:

Trump lélegeztetőgépeket gyártat
Donald Trump a védelmi termelési törvény értelmében utasította a General Motorst (GM) lélegeztetőgépek gyártására; a berendezésekre a koronavírusban megbetegedettek kezelésére van szükség. Az 1955-ös jogszabály – lényegében a haditermelési törvény – lehetőséget ad széleskörű polgári védelemre és mozgósításra, valamint jelentős felhatalmazást biztosít a kormánynak bizonyos termelési kapacitások és pénzügyi források bővítésére, továbbá az ezzel kapcsolatos intézkedések kötelező végrehajtatására és ellenőrzésére. Az amerikai elnök előzőleg jelezte, hogy elégedetlen a General Motorsszal. Mint közölte, a cég nem tartotta be a negyvenezer lélegeztetőgép gyártására tett ígéretét, sőt összesen csak hatezer ilyen berendezés gyártását helyezi kilátásba, azt is április végéig. Trump az egyik mikro­blog-bejegyzésében azt írta: a GM-nek újra kell nyitnia a „buta módon bezárt” ­ohiói üzemét, Mary Barrára, a vállalat elnök-vezérigazgatónőjére utalva pedig kijelentette: „Mary B.-vel mindig baj van”. Trump a Fordnál is szorgalmazza lélegeztetőgépek gyártását. (MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?