Bene Gábor publicisztikája, beszéde
Hírek Nyílt levél Publicisztika

Lipták Béla levele Orbán Viktornak

2024 Február 1-én kaptam az Amerikában 1956 óta élő magyar lobbista Lipták Béla professzor nyílt levelét amit Orbán Viktornak küldött. Egy 56-os hősünkről van szó, így annak ellenére teszem közzé a levelét, hogy abban komoly tévedések vannak! Sajnos az ukrán nacionalisták valóban nácik, mert nemzeti szocialista vonalat követnek, s ráadásul nemcsak idegengyűlölők, hanem az ott őshonos magyarság és ruszinság ellenségei is. Persze megértem, hogy aki az USA területén él, nehezen tudja kivonni magát a liberális-újkommunista és ultrakonzervatív hatások alól, ami az összes televízióból ömlik a naiv nézőkre, hallgatókra. Bezzeg, ha csak egy hetet eltöltött volna a Kárpátaljai magyarság körében és megtapasztalta volna azt amit a helyi nácik csináltak, biztosan más lenne a „honvédő ukránokról” a véleménye! Az alábbi írás tehát Lipták Béla tollából kaptam, s küldöm tovább! BG

Tisztelt Miniszterelnök Úr, Kedves Viktor!

Lipták Béla vagyok, 1956-ban a MEFESZ egyik vezetője voltam. Elnézést a tegezésért, de számomra, – 68 évnyi amerikai élet után -, az „Önözés” túl formálisnak hangzik.

Mint tudod, az orosz iskolák 11.-ik osztálya számára irt történelem könyvnek 2023 augusztusi kiadásában, a diákok ezt olvashatták  56-ról:

„… a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, és rengeteg gyilkosságot követtek el, sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek…”.

Tudom, hogy a Magyar Kormány tiltakozott ez  ellen, de hozzám nem jutott el a hir, hogy ez a tiltakozás eredményes volt-e? Arról sem értesültem, hogy ha törölték volna ezt az állitást. akkor mi került annak helyére, mit is tanulnak ma 56-ról az oroz diákok?

Tisztelettel kérem, hogy hozzátok nyilvánosságra a jelenlegi szöveget és ha továbbra is történelem hamisitó állitás szerepel a könyvben, akkor ugyanúgy követeljetek erről kormányfői tárgyalást mint amilyent Ulf  Kristersson esetében követeltetek, és ha szükségesnek látjátok, bocsájtsátok parlamenti szavazásra az új fogalmazást, mint  Svédország esetében is a közösen elfogadott álláspontot!

Azok számára akik 56-ban még nem éltek, az alábbiakban leirom néhány emlékemet, hogy a fiatalok is  tudják milyen is volt 56 szellemisége, hogy tényleg

„… a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak-e fegyvert”?

 Én úgy gondolom hasznos lenne, ha az orosz gyerekek tudnák példáúl az, hogy mit is mondottAlbert Camus az 56-os szabságharc résztvevőiről:

 

A világ egyetlen népe sem tett annyit az emberi szabadságért és az igazság győzelméért, mint a láncra vert és leigázott magyar nép. Csak úgy lehetünk hűek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk azt az eszmét és fel nem adjuk azt az álmot, melyért a magyar hősök az életüket adták!”

 

Hasznos lenne nem csak az orosz fiatalokat, de a világ közvéleményét is emlékeztetnünk arra, melyek is voltak azok az eszmék és álmok melyekért mi harcoltunk, melyeket a még élő 56-osok változatlanul a szívünkben hordanak és melyekért a zsidó származású honfitársaink nem csak kiálltak, de több esetben vezetői is voltak, sőt életüket adták azokért!

Nem újság, hogy a „putyinok” szemében minden szabadságharcos – így ma a hazájukat védő ukrán honvédek is fasiszták -, és az sem, hogy a mai magyar eseményeket illetően, a nyugati riporterek írásaiban is gyakran előfordul ez a jelző. Ez mutatja, hogy 56 szellemiségét illetős egyikük sem olvasta a 16-pontot vagy az Írószövetségben, a Műegyetemen és a Petőfi Körben lezajlott viták jegyzőkönyveit. Soha nem hallottak Danner Jancsinak a műegyetemi vitán elhangzott és a „másságra” vonatkozó hozzászólásáról. Jancsi aki arról beszélt, hogy nyitott, befogadó nép a magyar, hogy a magyarság ma már nem egy faj, hanem kultúra, egy tizen-milliós nagy család kultúrája, melyet egy csodálatos nyelv és Arany, Madách, Liszt, Bartók, Munkácsi és Szentgyörgyi alkotásai is fémjeleznek, de melynek elengedhetetlen részei Sík Sándor, Teller Ede, Karinthy Frigyes, Szerb Antalok alkotásai és hozzájárulásai is. Emlékeztetni kellene arra, hogy Jancsi a hozzászólását Babits versének ezzel a versszakával zártat:

 Mindenik embernek a lelkében dal van.

És saját lelkét hallja minden dalban. 

S kinek szép a lelkében az ének,

Az hallja mások énekét is szépnek.

Szemenszedett hazugság, hogy mi 56-ban antiszemiták lettünk volna! A mi vezetőink között ott voltak a halálra itélt Gáli Józsefek és Obersovszky Gyulák, ott volt Vásárhelyi Miklós, Tardos Tibor, Donáth Ferenc, Zelk Zoltán, Devecseri Gábor, Benjámin László és persze ott voltak a fegyveres harcok vezetői is, olyanok, mint a Baross tériek parancsnoka Nickelsburg László (akinek hosszú nevét beosztottai nem tudták megtanulni, ezért ugyanolyan természetesen hivták „zsidó Lacinak”, mint engem az egyetemen”Öcsi”-nek), ott volt a Tűzoltó utcai fegyveres csoport legendás, Auswitsből hazatántorgott és később felakasztott parancsnoka, Angyal Pista, ott volt Marián István, a Műegyetem katonai parancsnoka, Renner Péter, a Corvin köziek egyik vezetője és folytathatnám a sort.

Kedves Vikttor, nagyon örülnék, ha ma (Brüsszelben az ukrajnai tárgyaláson), amikor az egész világ figyelme ránk irányúl, az EU javaslat támogatásán kivül tennél két kikötést. Őrülnék, ha azt mondanád, hogy akkor támogatjuk az EU javaslatot, ha

1.Az EU határozatban támogatja az összees nemteti kisbbség jogát a helyi autonómiához és

2.Ha az EU felállit egy bizottságaot, mely áttekinti a tagországok történelem könyveit azért, hogy a diákok minden országban a tényeknek megfelelő igazat tanulják.

Szép hétvégét kivánva, Béla bátyád

 

Vélemény, hozzászólás?