Horthy Isván
Dr. Bene Gábor írásai Hírek Kiemelt

Csókakőn Horthy István szoboravatása!

Barátaim!
Csókakőn fogunk szombaton – 2023. augusztus 19-én 17 órakor -, Horthy István szobrot avatni!

Eszembe ötlik a korszak utolsó emléktörvénye, az 1942-ben keletkezett XX. törvénycikk, amely az elhunyt Horthy István kormányzó-helyettes, repülő-főhadnagy emlékét örökítette meg.  Vitéz Horthy István Alekszejevka város közelében lezuhant Héja típusú vadászgépével „nemes vérével itatva meg a szomjas orosz földet”.
Emlékét az akkori Országgyűlés egyrészt úgy kívánta megörökíteni, hogy számára a Horthy Miklós híd (ma: Petőfi híd) budai hídfőjén – a kormányzó érdemeit megörökítő tengerészeti emlékmű kiegészítéseként – emlékművet állít, másrészt, hogy Horthy István mérnöki alkotómunkájának műhelyét, az Állami Vas-, Acél- és Gépgyárakat, illetve a vezetése alatt készült békésszentandrási zsilipművet és a kassai Honvéd-repülőakadémiát róla nevezi el….

Továbbá főméltóságú címmel ruházta fel a Horthy István ágából származó fiú utódokat „Kormányzó Úr Ő Főméltósága iránt érzett hálától vezettetve, s bízva abban, hogy […] Horthy István kormányzó-helyettes úron át leszármazók ágában – ha Isten is úgy akarja – mindig lesznek nagy nemzeti feladatok vállalására és viselésére az elődökhöz méltó férfiak”. 

Milyen kár, hogy ez a vágya az akkori Országgyűlésnek nem teljesült!

Honféltő szeretettel: Bene Gábor

Vélemény, hozzászólás?