ukrán-orosz háború
Dr. Bene Gábor írásai Gondolatok Hírek Jegyzet

A legnagyobb kihívás, a nukleáris eszkaláció.

Ennek első lépése: szegényített uránt tartalmazó lőszerek szállítása Ukrajnába

Biztonságunk és túlélésünk a tét! A nukleáris eszkaláció elleni fellépés az európai civil társadalmak alapvető kötelessége.

Embereket, katonákat és civileket egyaránt öltek meg a szegényített uránt tartalmazó lövedékek mellékhatásai Irakban, Jugoszláviában (Szerbiában és Koszovóban), Afganisztánban és Szíriában. A környezetet több száz évre előre elszennyezték, az élet számára kockázatossá és veszélyessé tették. Az 1999-ben Koszovóba bevonuló KFOR erők olasz kontingensének példája arra int, hogy még a háború utáni békefenntartás feladatainak ellátása is halálos veszéllyel fenyegeti a szegényített uránnal szennyezett területen szolgálatot teljesítő katonákat. Nincsenek garanciák arra nézve, hogy a NATO-n belüli szövetségesi kötelezettségeink teljesítése során magyar katonákat nem irányítanak szegényített uránnal szennyezett területekre.

ukrán-orosz háború

Európa nukleáris eszkalációjának ördögi terve

Emlékeztetünk rá, hogy a Declassified UK (Exclusive: Ukrainian soldiers seen with depleted uranium ammo in UK (declassifieduk.org)) korábban arról számolt be, hogy az Egyesült Királyság hadseregének kiképzői már megkezdték az ukrán harcosok betanítását a szegényített uránt tartalmazó lövedékek használatára:

Annabel Goldie brit védelmi miniszterhelyettes 2023. március 21-én jelentette be, hogy szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket szállítanak Ukrajnának a Challenger 2 harckocsikhoz. Ezt a szállítmányt akár „kísérleti” szállításnak is tekinthetjük, megelőzve az ugyanilyen lövedékek szállítását az Egyesült Államokból! Nagyon súlyos provokációt követ el Nagy-Britannia, hiszen bizonyos értelemben véve mégiscsak nukleáris komponenst tartalmazó fegyvert szállít Oroszország közvetlen határvidékére, amellyel Moszkvát kényszerű válaszlépésként a nukleáris „vörös vonal” átlépésének irányába taszítja.

Valójában, a katonai támogatásra szánt harckocsikat a veszélyes lőszerekkel együtt az USA egy kipróbált és jól bevált PR (public relations) séma alapján juttatja el Ukrajnába, amely előnyös Washington nemzetközi megítélése és az esetleges jogi felelősségre vonásának kijátszása szempontjából. Első lépésben az USA nyomást gyakorol európai szövetségeseire (értsd vazallusaira), akik közül valamelyik ország elvégzi (az USA helyett) a munka piszkos részét és elsőként szállít „problematikus” fegyvert, majd csak azután fogja ugyanezt tenni Washington. Ha valamilyen bonyodalom adódik, az USA ismert módon védekezik: Nem mi kezdtük el, nem mi szállítottuk először!

Vélemény, hozzászólás?