COVID-19

Svédország: Valahogy nem téma a koronavírus

A svédek pragmatikusan közelítik meg a hisztériát. Bár regisztrálnak fertőzéseket és haláleseteket, de ezekből nem vonnak le hamis következtetéseket. Az egészségügy tudja, hogy a koronafertőzött nem jelent semmi különöset, a halálesetről pedig tudják, hogy az, hogy a haldoklóból vagy halottból ki tudnak mutatni egy bizonyos vírust, még messze nem jelenti azt, hogy az illető a vírus következtében halt meg.

Az általános iskolák, óvodák nyitva vannak, a középiskolákban és egyetemeken a távoktatást preferálják.

A vendéglők, szórakozóhelyek kinyitnak, bár enyhe korlátozásokkal kell a vendégeknek számolniuk. (Pl. csak az asztalnál leülő vendégeket szolgálják ki.) A templomok vasárnaponként ugyanúgy nyitva vannak híveik számára, mint eddig. A kormány nem általános vesztegzárat, munkahelyek katonai felügyeletét vezeti be, hanem a veszélyeztetett személyek és idősek védelmére hívja fel a figyelmet.

Március 23-án a neves svéd epidemiológus, Johan Giesecke, aki a WHO tanácsadójaként tevékenykedik, felhívta a svédeket, ne barikádozzák el magukat otthon. „Otthon ülni: az sem jó az egészségre.” – mondta Giesecke az SVT közszolgálati tévében. Kapjuk el barátunkat, menjünk sétálni egy méter távolságban egymástól. Vigyünk egy termoszkannát, üljünk le egy padra.” – ajánlotta a tudós.

Hasonlóképpen nyilatkozott Anders Wallensten svéd epidemiológus egy sajtókonferencia alkalmával: „Svédországnak nem szabad egy shutdown-t végrehajtania. Azok, akik tudnak, maradjanak aktívak a jó közegészségügyi helyzet érdekében.
[shutdown: A közélet kormány általi csaknem teljes leállítása takarékossági okokból.]

Forrás: https://www.journalistenwatch.com/2020/03/26/corona-virus-in/

  1. március

Közzéteszi: Király József

Vélemény, hozzászólás?