Publicisztika Vélemény

Nekrológ kiegészítő

Ahogy a partizánok száma is egyre inkább növekedett minél távolabbra kerültünk a világháborútól, ugyanígy nő  1956 szabadságharcának „elismert” részt vevőinek a száma is.

Utolsó útjára kísérték  Szalay Róbertet  Sziki Károly, aki a nemlétező  1956-os Világ Emlékbizottság önmaga által megválasztott elnöke vezetésével  egyes tájékozatlan  sirató asszonyok és emberek.

Szalay  életének főbb mozzanatairól elfelejtkezett megemlékezni a búcsúbeszédet mondó, pedig  igaz és rendhagyó eseményeket lehetett volna megemlíteni. Íme néhány dokumentált tény:

1/ Az elhunyt  megszökött az alakulatától,

2/ Az elhunyt október 24-én, kollégáival egyetemben,  lőtte  a Kilián laktanyából,  a szemben lévő Corvin közben, a szovjetek ellen harcoló Pesti Srácokat,

3/ Október 24-én estefelé,  hazament fehérneműt cserélni és többé vissza  se tért  a (szerinte) elfoglalt objektumba,

4/ A szovjetek november elejei bevonulása után, belépett egy pufajkás ezredbe és a szovjet katonákkal együtt, hajkurászta a forradalmárokat. Ezzel a  tettével, a BTK vonatkozó paragrafusa szerint HAZAÁRULÓ LETT!

5/ Az elhunyt rábeszélte a szeretőjét, hogy lopja el a szolgálati fegyverét  és adja át neki. A szerető teljesítette a kérést, de a nyomozók megtalálták Szalay lakásán a fegyvert, és Bíróság elé került a felbujtó és  a tolvaj. A  bírósági  tárgyalás során, Szalay  zsebkendőt nyújtott át pityergő  bűntársának, amelyben egy  kis cédula lapult azzal  a beírással, hogy  azt vallja: pillanatnyi zavarában tette el  a fegyvert, mert a büntetés enyhébb, mintha közösen tervezték volna. (Sic!)

A papírka viszont a zsebkendőből kiesett és a bíró kezébe landolt, így mindketten megkapták a megérdemelt büntetésüket.

A zsebkendő és a benne lévő feljegyzés, megtekinthető a Hadtörténeti Intézet és Múzeum levéltárában.

Sziki ezt a hazaáruló és közbűntényes figurát emelgeti a forradalom kiemelkedő alakjának, ami csak annyiban igaz, mint Sziki egyéb hazugságai.

Közreadta:
Prof. Dr. Bokor Imre

Ps.: Elhunytról vagy igazat (jót), vagy semmit!  Merthogy,- a halál nem mentesít senkit  a bűnei alól és nem lehet jogtalan és hazug babérok adományozója!  A hazugságokra  pedig előbb vagy utóbb fény derül.

NEEM

Vélemény, hozzászólás?