COVID-19 Dr. Bene Gábor írásai Gondolatok

Egyre több a környezetemben a „vírus hiszti” miatti képzelt beteg….

A koronavírus fertőzés NEEM okoz orrfolyást, sűrű és bő váladékos, nátha-szerű tüneteket és úgynevezett “nedves”, felszakadó, váladékos-hurutos köhögést. Ehelyett száraz köhögést és száraz nyálkahártyát okoz. Ez az egyik legkönnyebben megjegyezhető tünet, amit azonban a környezetemben nem nagyon értenek, mert sikongató frászt kapott egy ismerősöm, amikor egy influenzás fiatal kifújta az orrát a szegedi villamoson. Eddig sikerült feltornázni a rettegést. Pedig sok orvos szerint csak az fogja elkapni ezt a nyavalyát, akinek gyenge az immunrendszere, illetve aki tudatlansága miatt felnagyítja a létező veszélyt annyira, hogy rettegni kezd tőle. Egy orvos írta le az alábbiakat, s magam csak idézni kívánom a szakszerű gondolatit!  

Hogyan fertőz, vagy szaporodik? 

Elsőként a torokban, garatban helyezkedik el, ott kezd el szaporodni. Begyulladhat a torok ilyenkor, égő, kaparó érzés lehet, majd a vírus lejut a légzőszervek nyálkahártyáján a légcsőbe, s bekerül a tüdőbe, ha nem iszunk sűrűn meleg folyadékot!  Ha lejut a tüdőbe, ott fibrozist okoz, vagyis krónikus gyulladás indul el a tüdőszövetben, a léghólyagocskák és hajszálerek között, amely végül a kötőszövet felszaporodásához vezet, ezzel csökkenti a légző felületet. Ez a „spéci tüdőgyulladás” magas lázzal jár és nehéz vagy nehezített légzéssel, vagyis légszomjjal, de nem kísérik a klasszikus megfázásos, náthás, orrfolyásos tünetek. Az embernek olyan érzése van, hogy megfullad. Ha ezt érezné valaki, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Hogyan kerülhető el a vírus? 

A fertőződés közvetlen kapcsolattal történik, azaz megérint az ember egy tárgyat, amelyen vírus van, ezért a gyakori kézmosás elengedhetetlen. A kézen a vírus kb. 10 percig van életben, de ebben a 10 percben arcunk dörzsölése, szemünk, orrunk, szájunk, vagy akar csak a bőrünk érintése bárhol arcunkon végzetes lehet. Vagyis mossunk gyakran és alaposan kezet, majd fertőtlenítsük is, ha tehetjük!  Gargalizálhatunk, öblögethetünk naponta többször is. Így kevésbé tud lejutni a tüdőhöz, ha már esetleg megkaptuk, bár ennek nagyon kicsi az esélye, mégse bagatellizáljuk a védekezést! Fertőtlenítsük a gyakran használt tárgyakat, felületeket. Előfordul, hogy napokig nem mutat semmilyen tünetet, de mi mostanában jobban figyeljünk magunkra, ám ne képzeljük be a betegséget!

Naponta reggel vegyünk egy jó mély lélegzetet, s tartsuk bent a tüdőnkben ameddig bírjuk, ha ez megy, akkor nincs gond!  Ha a szánk és torkunk a nap folyamán sosem szárad ki az is jó jel, de igyunk sokszor meleg folyadékot, mert az lemossa onnan, bekerül a nyelőcsőbe, onnan a gyomorba, s ott nincs esély az erősen savas környezetben a vírus életben maradására.

Tehát Tömören a Tanácsok:

A meleg italok semlegesítik a vírust! Napjában többször igyunk meleg folyadékot, teát vagy más forró italt. Aki teheti, menjen a napra, napoztassa az arcát 15-20 percig legalább. A vírus ellen bármilyen maszk, hatásos lehet. Elegendő egy “sima” maszk, a többszűrőseket, hagyjuk meg azoknak az egészségügyi szakembereknek, akik a munkájuknál fogva nagyobb dózisban vannak kitéve a vírusnak. A vírus fémfelületeken képes éltben maradni akar 12-16 órán át is. Ezért fontos és elengedhetetlen, hogy kilincsek, kapaszkodók, kulcsok, lépcsőkorlátok, ajtók… stb. érintése után mossunk alaposan kezet, majd fertőtlenítsük is a kezünket. Ne vakarjunk orrot, szánkba ne nyúljunk, egyáltalán ne érintsük meg az arcunkat. A vírus ruhákban és textilszálak között kb. 6-12 óráig marad életben. A sima hétköznapi mosószerek megölik már 30-40 fokon, vagy tegyük ki a napra, s ott a vírusok elpusztulnak a fénynek és hőnek kitéve.

Ennyit ajánl tehát egy orvos. Én, aki csak a hagyományos náthák elleni küzdelmet tapasztaltam meg fiatal koromban, csak ilyen immunerősítőket ismerek: pl. rengeteg C-vitamin, s ha lehet aszkorbinsav formában, mert abban nincsenek adalékanyagok, ráadásul jóval olcsóbb is! Hárs vagy kamillatea, ha már unjuk és főleg, ha már köhögünk, akkor vöröshagymahéj tea. Emellett 1-2 gerezd mézes-fokhagyma, vagy reszelt vöröshagyma petrezselyemmel, kevés citrommal és pár csepp olíva olajjal. Ez utóbbiból csak 1-2 kiskanállal naponta. A kalapkúrát csak akkor ajánlom, ha este van és már az ágyban bekaptunk 1 szem kalmopyrint, mert akkor izzadni fogunk rendesen.

Ám a legfontosabb, hogy ne rettegjünk, hanem olvassunk utána, hogy ezeken kívül még, mivel lehet erősíteni magunkat, mert ha meg is kapjuk a vírust, az erős immunrendszer kifricskázza!

B. G.

Vélemény, hozzászólás?