Gondolatok

Álébredők és álébresztők, álspirik és álguruk! Báránybőrbe bújt farkasok!

Az érzelmek és a lelkiismeret nem eladók!

Ahogyan a világ zűrzavarai erősödnek, botrány botrányt követ, nyílik a gazdasági olló tömegeket mélységbe taszítva és szűk elitet az egekig repítve, az emberek úgy érzik egyre jobban, hogy itt valami nagyon nincs rendben. Mélyen a szívükben érzik, hogy tenniük kell valamit, önmagukért, családjukért, gyermekeikért, lelkiismeretük megnyugtatásáért. Mélyen a szívükben érzik, hogy hazudtak nekik eddig, hazudtak a médiában, az iskolában, a hivatalokban, hazudtak nekik a gyógyszergyárak, hazudtak nekik az egymás ellen uszító politikusok. Ezért aztán más hírforrásokat keresnek, más tanítókat, más gyógyítókat keresnek. 
De vigyázat! A tőkeszemléletű világban amint megjelenik a kereslet, megjelenik a kínálat is! Úgy utaznak az igazságra éhes vagy gyógyulásra vágyó ember érzelmeire és vágyaira a frissen megjelenő „ébredő” oldalak, a gyorstalpalón végzett gyógyítók, a hamis próféták, mint a báránybőrbe bújt farkasok. Mert az ember lelkiismerete lett most a célpont, az eladott hamis ígéretek lettek az új árucikkek a Persil mosópor vagy a Fluimucil után.

A Google a Facebook testvére, egymás nélkül létezni sem tudnának. Beteg lettél? Keress rá a Google-ban a tünetekre és a kezelésre, és a Facebook máris felkínálja neked a hiénaként rád váró hirdetőt legújabb csodatermékével. Fogyni akarsz? Csak keress rá a Google-ban a lehetőségeidre, a Facebook rögtön ott van ugyanazt a terméket hirdető, harminc hirdetéssel, ami állítja, hogy az ismert magyar színésznő ellen még pert is indítottak, mert kifecsegte a fogyás titkát.
Ha valaki már nem hisz a híreknek, sebaj, rögtön ott van a mindent tudó alternatív híroldal, ami olyan híreket és leleplezéseket ígér neki, amire vágyott. És elhiszi, hogy egy önjelölt nemzetközi bíróság egy volt CIA kémmel leplezi le az elitet, a pedofil hálózatot. Elhiszi, hogy börtönbe kerülnek a Rothschildok, a bankárok, a hazug politikusok. Ettől megnyugszik. Úgy gondolja, hogy nem is kell neki semmit sem tennie, nyugodtan hátradőlhet hintaszékében, és várhatja a csodát. Azaz nem. Előtte még megosztja a hírt a közösségi hálókban.
Várhat a fénylényekre, angyalokra, a Galaktikus Föderációra, amit álspirik és álguruk ígérnek. Neki már nem kell semmit sem tennie.
A megoldás: örökké kételkedni, gondolkodni, utánanézni.
Például képek ellenőrzésénél a Képek menüpontra, majd a megjelenő fényképezőgép ikonra kattintva feltölthető a mentett kép vagy a kép URL-címe beszúrható. Ilyenkor gyakran éri meglepetés az embert, mert például kiderül, hogy a véres fénykép, amire egy hangzatos cikket alapoz a „szerző”, egészen más környezetben, egészen más összefüggésben készült, ráadásul évekkel korábban, akár egy másik földrészen.
A YouTube idegen nyelvű videónak automatikus fordítása magyarra pillanatok alatt elkészíthető a fogaskerékre kattintva, automatikus fordítás kérésével. És akkor kiderül, hogy nem a japán parlament beszél a magyarok és japánok rokonságáról meg a Trianonról, hanem egy költségvetési bizottság a koronavírus gazdasági hatásairól.
Miklós Antal

Vélemény, hozzászólás?