Dr. Bene Gábor írásai Gondolatok Hírek

Egy hír és egy vélemény a közelgő választásokról

Závecz Tibor, egy professzionális közvélemény-kutató arról beszélt a minap, hogy sem Puzsér Róbert LMP-által támogatott független jelöltnek, sem a liberális Sermer Ádámnak nincs esélye Karácsony Gergellyel szemben az ellenzéki oldalon. Így ha valóban indul a főpolgármesteri székért a választásokon Puzsér, akkor Karácsony Gergely nem biztos győzelmét Tarlós ellen biztos vereséggé fogja formálni – indokolta meg álláspontját a Závecz Research ügyvezető igazgatója.

Az általam valóban függetlennek tartott, ezért tisztelt közvélemény-kutató pontosan látja a helyzetet. Talán csak annyiban téved, hogy el kellene végre mondania a magyar választópolgároknak, hogy a pártok jelöltjei és önjelöltek helyett végre, önzetlen „népképviselőknek ” kellene megjelenniük a most következő – valójában tét nélküli – látszat-választásokon.

Szerintem tehát nem Puzsért kellene lebeszélni az indulásról, hanem a pártokrata Karácsonyt! Őrá ugyanis biztosan nem fognak szavazni azok, akik csalódtak az egyre önzőbb és hamisabb pártokráciában. Márpedig a magyar társadalom zöme már eljutott erre a pontra, s csodálkozva látom, hogy ezt nem akarják észrevenni a pártok.

Nem tudom, hogy Puzsér alkalmas-e főpolgármesternek, de azt igen, hogy a pártok jelöltjei teljesen alkalmatlanok. Természetesen nem csak önkormányzati szinten, de a nemzet problémáinak kezelésére is. Orbán Viktor azért tudott győzni, mert következetes abban a témában, amiben a balliberális pártok folyamatosan változtatták álláspontjukat. Arra a pártok különösen alkalmatlanok – oldalaktól függetlenül – hogy egységesen és ezzel a közjót szolgálva háttérbe vonuljanak. Pedig éppen erre a háttérbe vonulásra lenne szükség ma, amikor legtöbb szavazópolgár azon töpreng hazánkban, hogy melyik párt a kisebb rossz, mert akkor arra fog szavazni. (Sajnos sok-sok éve nincs már valódi képviselete a magyarságnak, mert még azok is elfordulnak tőlünk, akikről pedig azt hihetné az ember, hogy valódi hazaszeretők!) Igaz, a sokszorosan lejáratódott balliberális vonulatból sokan kifaroltak már és ún. függetlenként próbálnak szerencsét az önkormányzati választásokon, de ez méginkább leleplezi őket.

Ma ugyanis nem függetlenekre, hanem igenis a magyar értékrendtől nagyon is függő, azt erkölcsösen követő pártonkívüli képviselőkre lenne óriási szükség az egyre inkább kiüresített önkormányzatokban. Hiszen a pártos gondolkodás akár a bal, akár a jobb szárnyon, egyre jobban belelovalja magát a megosztásunkba, egyre gyűlölködőbben dobálja a másikra a sarat. (Vagy a legmocskosabb módon a fekáliát!)

Pedig nem a gyűlölködés, nem a másik elleni karaktergyilkosság, hanem az együttműködési készség, a másik érveinek a figyelmes meghallgatása vinné előre a hazai politikai életet. Persze ennek a pártpolitika soha nem fog megfelelni, ehhez nemzetpolitikusokra lenne szükség. Olyanokra, mint pl. Széchenyi. Puzsér ugyan nem tűnik nemzetpolitikusnak, de legalább pártonkívüli, így amit megfogalmaz és kritikailag kimond, annak sajnos legtöbbször van is alapja.

Ha én lennék Závecz Tibor helyében, akkor azt javasolnám a pártos jelölteknek, hogy lépjenek hátra, s akkor egyrészt kiderülne, hogy van-e alázat és közszolgálati elkötelezettség bennük, másrészt esélyük lenne arra, hogy elkerüljék azt a fiaskót, amit el fognak szenvedni!

A Nemzetegyesítő Mozgalom pártonkívüli szóvivőjeként arra kérem Závecz Tibort, hogy mint magyar értelmiségi, és mint közvélemény- kutató, próbálja meg arról megszondáztatni a magyar társadalmat, hogy milyen eséllyel indulhatna a jövőben egy olyan formáció, ahol nem a pártérdek lenne a főmotívum, nem a pártvezetés kerülne fel a kompenzációs listára, hanem az egyszerű emberek, egyszerű követei. A követi rendszer ugyanis már bizonyított a magyar történelemben.

Honféltő szeretettel: Dr. Bene Gábor

Vélemény, hozzászólás?