COVID-19 Gondolatok

Vissza kell állnia a normális életnek a nyájimmunitás érdekében – A Nagy Barrington Nyilatkozat

A nyilatkozatot neves epidemiológusok és közegészségügyi tudósok alkották meg.

Fertőző betegségek epidemiológusaként és közegészségügyi tudósként komoly aggodalmaink vannak a jelenlegi COVID-19 politikák, intézkedések káros testi és lelki egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. Olyan megközelítést javaslunk, amelyet fókuszált védelemnek hívunk.

A világ minden tájáról (politikai hozzátartozástól mentesen) érkezve karrierünket az emberek védelmére fordítottuk. A jelenlegi lezárási és korlátozási politikák pusztító hatással vannak a rövid és hosszú távú közegészségügyre, a szociális és gazdasági károkról nem is beszélve.

Az eredmények (hogy csak néhányat említsünk) alacsonyabb gyermekkori oltási arányokat, romló szív- és érrendszeri betegségeket, kevesebb rákszűrést és romló mentális egészséget eredményez – ami az elkövetkező években nagyobb halandósághoz vezet, mint amit jelenleg a vírussal kapcsolatban észrevehetünk. A munkásosztály és a társadalom fiatalabb tagjai viselik a legnagyobb terhet. A diákok iskolától távol tartása súlyos igazságtalanság.

Ezeknek az intézkedéseknek az oltásig történő fenntartása helyrehozhatatlan kárt okoz és a hátrányos helyzetűeket aránytalanul károsítja.

Szerencsére egyre jobban megértjük a vírust. Tudjuk, hogy a COVID-19 okozta halálozási ráta több mint ezerszer nagyobb az idősekben és a kóros betegségekkel küzdő emberek számára, mint a fiatalokban. Valójában a gyermekek számára a COVID-19 kevésbé veszélyes, mint sok más vírus, beleértve az influenzát is.

Amint az immunitás felépül a lakosságban, csökken a fertőzés kockázata mindenki számára – beleértve a veszélyeztetteket is. Tudjuk, hogy minden populáció végül eléri a nyájimmunitást – vagyis azt a pontot, amikor az új fertőzések aránya stabilizálható. Ezt ugyan egy vakcina segítheti, de nem függ tőle. Célunk ezért a halandóság és a társadalmi károk minimalizálása kell, hogy legyen, miközben a populáció eléri a nyájimmunitást.

A legegyüttérzőbb megközelítés, amely kiegyensúlyozza a teljes népesség immunitásának elérésével járó kockázatokat és előnyöket, az az, hogy lehetővé teszi, hogy azok, akiknek a halálveszélye minimális, normális életüket élhessék, így természetes fertőzés útján építsék fel a vírussal szembeni immunitást, miközben jobban védjük azokat, akiknél a legmagasabb a kockázat. Ezt hívjuk Célzott Védelemnek.

A kiszolgáltatottak védelmére irányuló intézkedéseknek a COVID-19 közegészségügyi válaszainak központi céljának kell lenniük. Például az idősotthonokban megszerzett immunitással rendelkező személyzetet kell alkalmazni, és gyakran kell végezniük PCR-vizsgálatot a látogatók esetében is . A személyzet rotációját minimalizálni kell. Az otthon élő nyugdíjasoknak élelmiszert és egyéb alapvető cikkeket kell házhoz szállítani. Ha lehetséges, a családtagokkal inkább kívül, mint benti térben kell találkozniuk. Meg lehet valósítani az intézkedések átfogó és részletes felsorolását, beleértve a többgenerációs háztartásokra vonatkozó megközelítéseket is – ez a közegészségügyi szakemberek körébe és képességeibe beletartozik.

Azoknak, akik nem veszélyeztetettek, azonnal meg kell engedni, hogy a szokásos módon (a járvány előtti mederben) folytassák az életüket. Az állomány immunitási küszöbének csökkentése érdekében mindenkinek gyakorolnia kell az egyszerű higiéniai intézkedéseket, például a kézmosást. Emellett kiemelten fontos, hogy aki betegnek érzi magát, maradjon otthon. Az iskoláknak és egyetemeknek nyitottaknak kell lenniük a személyes oktatásra. A tanórán kívüli tevékenységeket, például a sportot, folytatni kell. Az alacsony kockázatú fiatal felnőtteknek normálisan kell dolgozniuk, nem feltétlenül otthonról. Az éttermeknek és más vállalkozásoknak meg kell nyitniuk. A művészeti, zene-, sport- és egyéb kulturális tevékenységeknek folytatódniuk kell.

2020. október 4-én ezt a nyilatkozatot az Egyesült Államok Nagy-Barringtonban írták és aláírták:

Dr. Martin Kulldorff, a Harvard Egyetem orvosprofesszora, biostatisztikus és epidemiológus, aki jártas a fertőző betegségek felderítésében és megfigyelésében, valamint az oltások biztonságának értékelésében.

Dr. Sunetra Gupta, az Oxfordi Egyetem professzora, az immunológia, az oltóanyag-fejlesztés és a fertőző betegségek matematikai modellezésében jártas epidemiológus.

Dr. Jay Bhattacharya, a Stanfordi Egyetem Orvostudományi Karának professzora, orvos, epidemiológus, egészségügyi közgazdász és közegészségügyi szakpolitikai szakértő, a fertőző betegségekre és a kiszolgáltatott lakosságra összpontosítva.

(Fordította: Kapusi Péter)

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:

Mi is az a COVID-19 és mi köze lehet az 5G-hez? – egy kis elmélkedés – Igaz? Nem? Talán!?

Vélemény, hozzászólás?