Minden állampolgárt meg akar figyelni az EU
Gondolatok Jegyzet Publicisztika

Minden állampolgárt meg akar figyelni az EU

Az Európai Bizottság számára annyira fontos minden állampolgár biztonsága, hogy ennek érdekében kénytelen lesz majd mindenkit megfigyelni. A javaslat szerint a jövőben nem lehet majd olyan eszközt használni, amelynek az adataihoz nem férhet hozzá valamelyik uniós szerv.

A terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelem jegyében minden Európai Uniós állampolgárt meg kell figyelni – összegezhető annak a dokumentumnak a tartalma, amelyet az Európai Bizottság rendelt meg „az uniós államok biztonsága érdekében”. A tervek szerint nem lehet a jövőben semmilyen olyan internetre köthető eszköz, amit ne lehessen megfigyelni, vagy abból adatot nyerni, tehát az üzenetküldő alkalmazásoktól az úgynevezett okos otthonok hűtőberendezéséig mindenbe bele akar látni az Európai Bizottság. A jelentést a német t-online hírportál szerezte meg. A 28 oldalas dokumentum összesen 42 javaslatot sorol fel a „lehetséges szigorúbb megfigyelési intézkedésekre” vonatkozóan, amit a t-online „példátlan magánélet-korlátozásnak” nevezett.

„A hatékony bűnüldözést szolgáló adatokhoz való hozzáféréssel foglalkozó magas szintű csoport ajánlásai” című dokumentum azt követeli, hogy az alkalmazásfejlesztők hozzanak létre „hátsó ajtókat”, hogy a bűnüldöző szervek hozzáférhessenek a számukra szükséges tartalmakhoz.

A nyomozóknak képesnek kellene lenniük arra, hogy a fejlesztők által biztosított valamilyen „általános kulcs” segítségével megkerüljék az olyan messenger-szolgáltatások, mint a WhatsApp vagy a Telegram végponttól végpontig tartó titkosítását – elemzi a jelentést a t-online.

Azoknak a vállalatoknak, amelyek nem teljesítenék ezeket a követeléseket, büntetésre kellene számítaniuk – áll a dokumentumban.  A megfigyelési tervek nem korlátozódnak az üzenetküldő alkalmazásokra. A javasolt változtatások „a tárgyak internetét” is célba veszik, és a különböző otthoni alkalmazások és eszközök „nagyobb mértékű szabványosítására” szólítanak fel, beleértve „a csatlakoztathatóság minden formáját”. Az intézkedés várhatóan az olyan okosotthon alkalmazásokat érintik majd, mint a Google Home, az Alexa vagy az Apple asszisztense, valamint az intelligens hűtőszekrényekig bármit, lehetővé téve a hatóságok számára, hogy hozzájussanak az ilyen eszközök által gyűjtött adatokhoz.

A T-online szerint a dokumentum az adatmegőrzés bevezetését is szorgalmazza. Az adatmegőrzési rendelet előírja a távközlési és internetszolgáltatók számára, hogy meghatározott ideig tárolják valamennyi felhasználójuk forgalmi adatait, hogy szükség esetén átadhassák azokat a bűnüldöző hatóságoknak. Ilyen adatok lehetnek az IP-címek, telefonos kapcsolatok vagy helymeghatározási adatok, lényegében minden tárolt információ.

Ezzel kapcsolatban a t-online arra hívja fel a figyelmet, hogy a német szövetségi közigazgatási bíróság – az ország közigazgatási jogi ügyekben ítélkező legfelsőbb bírósága – korábban az alaptalan és válogatás nélküli adatmegőrzést az uniós jog megsértésének minősítette és azt betiltotta Németországban. Most ez megváltozhat, ha az EU-bizottság végrehajtja ezeket az ajánlásokat.

A dokumentum azzal indokolta a tömeges megfigyelés szükségességét, hogy „biztosítani kell a szervezett bűnözéssel és terrorista tevékenységekkel kapcsolatos ügyek hatékony üldözését”, és különösen a terrorista támadási tervek korai szakaszban történő felderítését.

Anja Hirschel, a digitális szabadságjogok szakértője

Anja Hirschel, a digitális szabadságjogok szakértője arra figyelmeztetett, hogy az ilyen tervek „példátlan ugrást jelentenek a teljesen megfigyelt társadalom felé”

„Minden, amit teszünk, ahová megyünk és akikkel kommunikálunk, minden pillanatban és minden akadály nélkül látható lesz.”

– mondta  Anja Hirschel a T-online-nak.

A tervek szerint az illetékes hatóságoknak valós idejű hozzáférése lenne minden eszközhöz, ha valaki gyanúsan viselkedik, akkor kezdődne az illető megfigyelése. Ez „láthatatlan, diszkrét és titkos a vizsgálat célpontja számára” – áll a dokumentumban, ami arra is rámutat, így nem szükséges a sok költséggel járó különböző eszközök feltörése, meghekkelése. Mint írják:

„Amint az üzemeltető megkapja az illetékes igazságügyi hatóság által kiadott jogos kérést, az üzemeltető felelős a valós idejű kommunikáció biztosításáért.”

Korábban az európai rendőrfőkapitányok és az Europol nyilvánosan felszólították a politikusokat és az iparág vezetőit, hogy „sürgősen tegyenek lépéseket a közbiztonság érdekében a közösségi médiaplatformokon”, mivel a végponttól végpontig terjedő titkosítás bevezetése lehetővé teszi az elkövetők elrejtőzését. Az európai rendőrség a nyomozás során „törvényes hozzáférést” kíván fenntartani a gyanúsított bűnözők adataihoz.

Az üzenetküldő szolgáltatások üzemeltetői többször hangsúlyozzák, hogy ők maguk nem férnek hozzá a titkosított kommunikációhoz. Meredith Whittaker, a Signal Foundation elnöke határozottan ellenzi a „csevegés-ellenőrzési” javaslatokat, és mint fogalmazott:

„Inkább elhagyjuk az uniós piacot, minthogy aláássuk a magánélet védelmére vonatkozó garanciáinkat”.

A civil társadalom és a digitális jogokkal foglalkozó szervezetek már régóta harcolnak a titkosítás és a digitális adatvédelem gyengítésére irányuló kísérletek ellen. Több szervezet január 10-én nyílt levelet írt alá, amelyben nagyobb átláthatóságot és az összes érdekelt fél részvételét követelik a magas szintű munkacsoport megbeszélésein.

„Mélységesen aggaszt bennünket, hogy az European High-Level Group (HLG) célkitűzéseinek előfeltétele éppen az, hogy a »beépített biztonság« megközelítést szorgalmazza az EU összes meglévő és jövőbeli szakpolitikájában és jogszabályában. Ezt a megfogalmazást úgy értelmezzük, mint egy olyan kísérletet, amely arra irányul, hogy valamennyi, a magánélet védelmét javító technológia kifejlesztése során jogérvényesítő »hozzáférés a tervezés útján« kötelezettséget írjon elő, ami komolyan akadályozná az embereket a magánélethez és az adatvédelemhez, valamint a véleménynyilvánítás, a tájékoztatás és az egyesülés szabadságához való alapvető jogaik gyakorlásában.”

– olvasható a levélben.

Az EU politikusai előszeretettel támogatnak olyan javaslatokat, amelyek az állampolgárok megfigyelésére vonatkoznak. 2021 nyarán a magánkommunikáció megfigyelését lehetővé tevő, úgynevezett Orwell-törvényt fogadták el az Európai Parlamentben. Akkor a politikusok a gyermekek jogaira hivatkoztak indoklásként. A szavazás július 6-án zajlott, az EP 537 tagja hagyta jóvá a rendeletet, 133 ellenszavazat és 20 tartózkodás mellett. A magyar balliberális képviselők közül Gyurcsány Ferenc feleségétől, Dobrev Klárától a Momentumos Cseh Katalinig mindenki támogatta az állampolgári szabadságjogokat semmibe vevő, a diktatúrára hajazó megfigyelési javaslatot. A különös koalíció viszont azzal vált teljessé, hogy Dobrev Klárához és a Momentumhoz a Fidesz is csatlakozott. Ha a magyar állampolgárokat kell megfigyelni, akkor az ellenzéki és a kormánypárti képviselők félre tudják tenni a nézetkülönbségeiket.

Vélemény, hozzászólás?