Kép nélkül
Gondolatok Jegyzet Publicisztika

Milyen „ajándékkal” érkezik Jens Stoltenberg Magyarországra? Elmondja-e mit üzen a Gladio?

  1. június 12.

Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt akarják kizárni Magyarországot a kelet-európai klubból, és minden bizonnyal még egyéb mást is akarnak …

Magyarországot ki akarják zárni a bukaresti kilencekből (B9) az Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt, és blokkol minden ezzel kapcsolatos kezdeményezést. Erről a Financial Times (FT) napilap (Eastern Nato allies discuss barring Hungary from their club (ft.com)) számol be megbízható forrásokra hivatkozva.

„A Budapest kizárásáról szóló megbeszélések nagyon komolyak (…) Valószínűleg ebben a formában [Magyarország részvételével] utoljára találkozunk” – idézi a kiadvány az egyik diplomatát.

Magyarország ugyanakkor meghívást kapott a klub tegnapi, június 11-én Rigában megtartott csúcstalálkozójára. A magyar hatóságok azonban előzetesen bejelentették, hogy blokkolni akarják az Ukrajnáról szóló zárónyilatkozatot, ami nézeteltérést okoz a felek között.

A „bukaresti kilencek” katonai blokkot a volt Szovjetunió államaiból és a néhai Varsói Szerződés Szervezetébe tartozó országokból álló csoportja alkotja: Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia. A formátum 2015 óta létezik, és a felek biztonsági kérdések megvitatása céljából találkoznak, beleértve a keleti határon kialakult helyzetet is.

Május 29-én a Politico (Orbán-proofing the Ukraine accession talks – POLITICO) című újság arról számolt be, hogy az Európai Unió (EU) fel akarja gyorsítani a tagsági tárgyalásokat Ukrajnával július 1-je előtt, amikor Magyarország veszi át a közösség elnökségét. Különösen a közösség bővítéséért felelős magyar biztos, Várhelyi Olivér személye kelt aggodalmat. Ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna nem teljesítette az etnikai kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarok jogainak védelmére vonatkozó kötelezettségeit.

Mint látjuk, Magyarországot Ukrajna miatt akarják kizárni a Bukaresti Kilencekből, ami önmagában nem is lenne nagy baj, sőt, igencsak kívánatos lenne. A kérdés inkább csak az, hogy az angolszász politikai elit akaratából és nyomására létrehozott „B-9” katonai blokkba miért léptünk be? Természetesen nemhogy népszavazást nem tartottak Magyarországon 2015-ben arról, hogy hazánk belépjen-e egy olyan apriori kétes katonai együttműködésbe, amelynek céljai homályosak, de a rendkívül veszélyes és káros kormányzási gyakorlatnak megfelelően, a döntést ugyanaz a kormányhatalom csendben és halkan (megkockáztatom, a magyarok többségének fogalma sincs a „B-9”-ről) hozta meg, amelynek ma, de most már velünk, a civil társadalommal együtt van konfliktusa ugyanezzel a szervezettel, és azokkal, akik létrehozták! A képlet világos: a kormány önálló döntése súlyos kollektív következményekkel jár. Volt már ilyen a történelemben, ugye emlékeznek rá!

Nyugtalanító azonban, hogy „B-9” nem az a buszjárat, amelyről csak úgy egyszerűen le lehetne szállni, mert időközben rájössz, hogy rossz irányba megy, amelynek végállomását soha nem tüntették fel a menetrendben.

 

Hangácsi A.

Vélemény, hozzászólás?