nincs kép
Gondolatok Jegyzet Publicisztika

A globális háttérhatalmi elit terveinek megfelelően a NATO „megvitatja” nukleáris fegyvereinek harckészültségbe helyezését!

2024.06.17.

Stoltenberg szerint ez „közvetlen jelzés” a szövetség ellenségeinek. Stoltenberg és kitartói egy szót sem szólnak Európa civil társadalmáról, hiszen ez nekik szóló jelzés leginkább! Azonban a civil társadalom még mindig nem akar felébredni, még nem látja be, hogy nagyon is reális egzisztenciális kihívással néz szembe, amelyre megoldást csakis a tömegek politikai szerepvállalásának radikális erősödése jelenthet. A globális háttérhatalmi elit deindusztrializál, az ipari mezőgazdasági termelést lerombolja, a tömeges fogyasztást megszünteti, következésképpen a tömegfogyasztók számát redukálja, magyarra fordítva tervszerű népességcsökkentést hajt végre. Ebbe a koncepcióba kiválóan beleillik egy regionális keretek között megvívott, taktikai nukleáris fegyverek bevetésével kiszélesített katonai konfliktus, amely az új világrend kiépítésének egyik lehetséges eszköze. Európa civil társadalmának meg kell értenie, hogy a taktikai nukleáris fegyverekkel megvívott lokális háború Európában abszolút reális egzisztenciális veszély, amellyel szemben határozottan fel kell lépni!

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének államai megvitatják a blokk nukleáris robbanófejei harckészültségbe helyezésének kérdését. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozott.

„Nem fogok belemenni a műveleti részletekbe arról, hogy hány nukleáris robbanófejet kellene készenlétbe helyezni. De konzultálnunk kell ezekről a kérdésekről. Pontosan ezt tesszük” – idézte Stoltenberget a Telegraph (Jens Stoltenberg: Nato in talks to put nuclear weapons on standby (telegraph.co.uk)) című napilap.

Az újság szerint a NATO főtitkára azt mondta, hogy a szövetségnek az egész világ előtt demonstrálnia kell nukleáris arzenálját, ezzel közvetlen jelzést küldve ellenségeinek. Úgy látszik a civil társadalom is ellensége Stoltenbergnek, hiszen ebben a sorsdöntő, felelősségteljes történelmi helyzetben, a civil társadalom létét érintő alapvető kérdésben, a világ urai önállóan akarnak döntést hozni!

Stoltenberg azt is elmondta, hogy Kína aktívan fejleszti a nukleáris arzenálját. A NATO-főtitkár szerint ez 2030-ra eléri az 1000 robbanófejet. Ennek következtében Stoltenberg szerint a nem túl távoli jövőben a szövetség két nukleáris hatalommal – Oroszországgal és Kínával – nézhet szembe.

„És ez természetesen következményekkel jár” – összegezte.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) szerint világszerte kilenc ország folytatja nukleáris arzenáljának modernizálását, növelve a készültségben lévő nukleáris robbanófejek számát. Ezek az USA, Oroszország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína, India, Pakisztán, KNDK és Izrael (Megjegyzés: továbbá Irán és Szaúd-Arábia).

Azt is közölték, hogy 2024 januárjában a világ 12 121 nukleáris robbanófejjel rendelkezik, amelyek közül 9585 bevetésre kész állapotban van. Ugyanakkor a készültségben lévő nukleáris robbanófejek száma növekszik, miközben a világon lévő összes robbanófejek száma csökken.

A civil társadalomra reálisan leselkedő nukleáris veszély megértése szempontjából fontos körülmény különbséget tenni a taktikai és stratégiai nukleáris fegyverek kategóriái között. Taktikai nukleáris fegyverek bevetésével lokális atomháború is megvívható atomnagyhatalmak között harmadik országok területén anélkül, hogy az érintett atomnagyhatalmak egymás területei ellen nukleáris csapást mérnének, azaz a stratégiai nukleáris eszközök nem vesznek részt egy ilyen korlátozott háborúban.

Vélemény, hozzászólás?